Кои ще са най-търсените кадри през годината

Учители и IT- специалисти в челото на класацията

Кои ще са най-търсените кадри през годината | StandartNews.com

Учителите и специалистите по информационни технологии ще са сред най-търсените кадри с висше образование през следващите 12 месеца. Това показват резултатите от второто за 2019 г. проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта организира съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Изследването е национално представително и е направено чрез анкети сред 396 000 активни предприятия в страната.

Данните показват, че през следващите 12 месеца българският бизнес ще се нуждае от 90 500 специалисти с правоспособност или висше образование. Сред тях са медицински сестри, лекари, шофьори, машинни и строителни инженери и др. В различните сектори на икономиката ще са необходими и 64 400 работници без специалност.

Най-много от тях ще се търсят в секторите с по-ниска производителност като растениевъдство, строителство и хранително-вкусова промишленост. Запазва се съотношението 8 от 10 работодатели да осигуряват заетост на постоянен трудов договор и пълен работен ден, както и при пролетното проучване.

Анализът на данните показва, че през следващите 12 месеца българската икономика ще се нуждае от близо 321 000 работници и специалисти. Според изискванията на работодателите половината от тях 166 000 трябва да имат квалификация.

Затруднения при осигуряване на кадри срещат повече от 78 на сто от работодателите в страната, като най-сериозни са трудностите при намиране на машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.

Прочети още : https://www.actualno.com/society/uchiteli-i-it-specialisti-shte-sa-naj-tyrsenite-kadri-prez-2020-ta-news_1424982.html
© Actualno.com
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай