Кога левът ни става евро? Залогът на Петков

Премиерът обещава да се спазят сроковете

Кога левът ни става евро? Залогът на Петков | StandartNews.com

Новият министър-председател на България потвърди ангажимента на правителството да приеме еврото след две години въпреки крехката подкрепа сред избирателите. В интервю за кореспондента на Bloomberg в София Слав Оков, Кирил Петков обърна внимание на необходимостта от активно увеличаване на подкрепата за въвеждането на единната валута след провала на комуникацията по време на кризата с Covid-19. Коментарите са първият изричен залог на правителството за влизане в еврозоната, направен от Петков откакто правителството встъпи в длъжност през декември. 

Преходът от българския лев към еврото трябва да се третира внимателно и изисква мащабна обществена информационна кампания, каза Петков.

„Това не може да се направи изведнъж“, каза Петков пред Слав Оков за Bloomberg News в София във вторник, като повтори целевата дата за еврото до 2024 г. „Когато не се комуникира добре и след това се налага или натрапва на населението, винаги има риск от политически сътресения, които не трябва да съществуват."

"Ние несъмнено сме ангажирани с датата 01 януари 2024. Разбираме икономическите ползи от това и се стремим да е неразделна част от финансовата ни политика, но трябва внимателно да подходим към комуникацията и затова трябва да започнем от рано."

Според Петков е нормално, когато увеличиш паричното предлагане без непременно да се увеличава реалният БВП, да се създаде инфлация.

"Това се случи във всички европейски държави, това се случи в България като при нас има един допълнителен фактор, който е напълно логичен: нашата социална политика нито един пенсионер да не остане под линията на бедността. Тук няма елемент на спестяване и каквото и увеличение да беше дадено, то беше похарчено в икономиката, а това ни донесе допълнително покачване на инфлацията, но смятам, че тя е нормална – 1 – 1,5 % над европейската инфлация. 

Трябва внимателно да следим тези последици, но аз съм убеден, че няма системен проблем, който да създава риск за България. От много години валутният курс е фиксиран, няма прекомерно надвишаване или излишъци по търговския дефицит, които да не са овладени.  Така че, за нас преходът би трябвало да е сравнително лесен. Левът вече е фиксиран към еврото, а ще можем да се възползваме и от по-ниската рискова премия и нулевите разходи при трансакциите."България е заложила дефицит от 3% през 2021 г. и през "следващата година трябва да се опитаме да имаме 3-4% дефицит какъвто, между другото, ще имат повечето страни в Европа", каза Петков. 

Правителството не възнамерява да променя плоския данък за бизнеса и физическите лица, увери Петков."Вярваме, че това е конкурентно предимство за България. Сега трябва да насочим внимание към разходите на събраните данъци, парите от сегашната данъчна система. Колкото по-ефективно, толкова по-добре. Режимът обаче остава такъв, какъвто е. Това конкурентно предимство за България все още не е изчерпано."

„Тази коалиция ще остане на власт, докато можем да поддържаме тази нулева толерантност към корупцията“, каза той. „Ако имаме коалиционен партньор, който стъпва встрани и ако това кара правителството да падне, така да бъде."

Той също така обеща да се бори с пандемията чрез увеличаване на доброволната ваксинация чрез кампании, фискални стимули и въвеждане на сертификати за ваксинация или предходно заболяване в публичната администрация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай