Кое цапа въздуха в София

Въглищата, колите и строежите са най-големите замърсители

Кое цапа въздуха в София | StandartNews.com

Най-голям принос за замърсяването на въздуха в Столичната община с фини прахови частици има битовото отопление на твърди горива, следвано от автомобилния транспорт и строителството. Това сочи анализ за околната среда на общинското предприятие "Софияплан".

"Изпълнението на мерки за ограничаване на горенето на твърди горива за отопление ще доведе до значително намаляване на концентрациите на прахови частици през зимата.

Необходимо е да бъдатстимулирани алтернативни форми за мобилност - електромобили, велосипедно и пешеходно придвижване; въвеждане на нискоемисионни зони; прилагане на природнобазирани решения за улавяне на замърсители, като изграждане на паркове и зелени стени", посочват от "Софияплан".

В анализа се припомня, че през 2011 г. Столична община (СО) се присъедини към „Споразумението на кметовете“ в ЕС и пое ангажимент за намаляване на парниковите газове с 22% до 2020 г. спрямо нивата от 2007 година.

"През 2020 г. Столична община актуализира анализа на климатичните опасности за територията на СО, като част от разработването на Плана за действие за устойчива енергия и климат.

Според анализа най-висока степен на риск в общината има от интензивни валежи, бури и екстремна температура. Силно урбанизираните площи на града са най-уязвими на топлинните вълни, като по границите със зелени територии уязвимостта намалява. Затова е необходимо по-интензивно градско озеленяване и разширяване на зелените клинове", се казва още в анализа.

"Замърсявания в реките има и в следствие от минали минни дейности, които не са ликвидирани според изискванията и не са отстранени старите екологични щети. Налице са и случаи на възстановена частна собственост върху участъци от речните тераси и трасета на реки, което задълбочава проблемите със стопанисването на речните корита", обясняват от "Софияплан".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай