Кметът на Бургас пристигна в "Росенец"/ОБНОВЕНА/

Ние казваме Не на насилието и Да на толерантността, каза Илхан Кючюк

Кметът на Бургас пристигна в  "Росенец"/ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Кметът на Бургас Димитър Николов пристигна в парк „Росенец“, за да говори с протестиращите, съобщи Би Ти Ви. С него е и Христо Иванов, който свири сбор на днешния протест, сутринта пристигна на плажа, но бе върнат от полиция и се насочи към община Бургас.  По думите му кметът на града Димитър Николов дължи отговор за това защо при предварително заявено събитие не могат да стигнат до мястото, съгласувано с полицията.

Има заявени два протеста. Първият е на Христо Иванов. След това е постъпило второ заявление, каза Димитър Николов. И допълни: „Поисках да осигури достъп на гражданите до плажа. Грешка е органите на МВР да не допускат гражданите до плажа. Така се създава по-голямо напрежение”.

По този общински път не може да се стигне до плажа. Той стига до частен имот, каза още Николов. И заяви, че в подробния устройствен план ще се осигури голям широк достъп до плажа.

На мястото на протеста се чака и шефът на бургаската полиция комисар Сотиров.

Около 100 метра е разстоянието между симпатизантите на ДПС и протестиращите. Между тях е плътен кордон от полицаи.

Ние сме тук, за да кажем „Не на насилието“ и „Да на толератността“, каза младежкият лидире на Движението евродепутатът Илхан Кючук. Той повтори, че не искат напрежение, те са на това място, за да подкрепят почетния председател Ахмед Доган, който е дал образование на много от тях. Това е лидерът на България, каза Кючюк.

В същото време катамарани, лодки и яхти са наобиколили пристанището на „Росенец“. Едни от тях вече си тръгнаха към Бургас, други си стоят около брега и наблюдават ситуацията на плажа.

На една от яхтите младежи обясниха, че даже са пуснали sos сигнал, защото морето било бурно. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обаче отишъл близо до яхтата и им казал, че няма как да слязат.

В ОДМВР - Бургас е създадена необходимата организация за недопускане на нагнетяване на напрежение и сблъсъци, съобщиха от полицията в Бургас. Взетите мерки целят избягване и ограничаване на конфликтни ситуации, опазване на обществения ред и сигурността на гражданите. Полицията призовава участниците и от двете страни да спазват полицейските разпореждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай