Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден

Днес е ден на храбростта и на българската армия

Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден | StandartNews.com

Днес празнуваме Гергьовден – един от най-големите празници в народния календар, отбелязван в чест на Свети Георги Победоносец и като Ден на храбростта и българската армия.

Според народните поверия и легенди Георги Победоносец олицетворява идеалния войн, покровител на войската, драконоборец и змееборец, който спасява девойка от ламята от долната земя и именно този му образ е застъпен в иконографията – светецът пронизва ламя със своето копие, възседнал бял кон. Именно заради смелостта на този велик воин 6 май е обявен и за Ден на храбростта и българската армия.

Преданията разказват, че след едно от многобройните си сражения Свети Георги попада в село на езичници, където среща царската дъщеря, която плачела до езерото. Девойката щяла да бъде дадена като жертва в името на Бога, който селяните почитали – огромен страшен змей. Свети Георги не само спасил девойката. Той успял да убеди царя – нейният баща, да приеме християнската вяра заедно с всички жители на селото. И тъй като езичниците не повярвали във вярата на светията, те пожелали първо да се уверят в нейната сила. Свети Георги се помолил на Бог и влязъл в битка със страховития змей. Легендите разказват, че от корема на чудовището излезли всички изядени от него преди това моми. След като видели победата на война, царят и целият му народ приели християнската вяра. Свети Георги получава прозвището “Победоносец” заради безбройните си победи и най-вече заради мъжеството и увереността, които показал, побеждавайки чудовището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай