Хората, които загубихме през 2021-а

Простихме се с великолепни актьори и музиканти

Хората, които загубихме през 2021-а | StandartNews.com
  • Простихме се с великолепни актьори и музиканти
  • Двама бивши вицепремиери напуснаха този свят

 

Списъкът на хората, които загубихме през 2021-а, е предълъг. Простихме се с  музиканти, актьори, режисьори. Отидоха си знакови лица от политиката, дипломати, икономисти, журналисти. Сред тях са известни хора и у нас, и по света. "Стандарт" припомня за някои имена, оставили неизличима следа в живота ни. Да почиват в мир!

Белмондо и Татяна Лоловаотидоха в небесното кино

"Професионалист", "Великолепният" Жан-Пол Белмондо почина на 6 септември в дома си в Париж. Блестящ артист, той ловко балансираше между авторското кино и мейнстрийма. Работи с режисьорите от "новата вълна", а публиката обожаваше неговите напълно различни роли в трилъри и екшън филми, както и бруталния му чар. България също изпрати свой посланик в небесното кино. На 22 март си отиде великата Татяна Лолова- една от най-ярките български актриси, на която поколения българи се възхищаваха. Тя вече има табелка на специално място в салона на Сатиричния театър. Голямата ни актриса е първата назначена, със заповед номер 1, в театъра. Почетният стол с нейното име също е с номер 1. Театралният елит изгуби и Виолета Бахчеванова, която отдаде 33 години от живота си на сцената на Народния театър и създаде емблематични роли в повече от 50 спектакъла. Трагична бе загубата на 30-годишната красавица Лорина Камбурова, която не дочака трансплантация. Георги /Джони/ Петков си тръгна от този свят през октомври на 87. Ще го запомним като вечния зевзек, участвал във филмите "Рицар без броня", "Сватбите на Йоан Асен", "Търновската царица", "Аз, графинята" и др.

Момчето също си отиде. Сърцето предаде Филип Трифонов на 73-годишна възраст. "Една боза от 6" е култовата му фраза от "Момчето си отива", където си партнира с незабравимата Невена Коканова. На 25 април ни напусна актрисата с огромно сърце Богдана Вульпе, а на 10 май - легендата на българското кино и театър Иван Налбантов.

Останахме без ангелския глас на Ваня и бащата на Джулая

Ваня Костова вече пее на ангелите. Като солистка в "Тоника" тя ни остави незабравими песни, а "Рождество" е сред най-силните балади в българската музика.

На 29 юни, само два дни преди да посрещнем Джулая, внезапно почина бащата на култовия хит July Morning Джон Лоутън, чиято песен създаде празник у нас. Вокалистът на "Юрая Хийп" живееше в Каварна със съпругата си. От 2004 г. роклегендата ежегодно изпълняваше хита си на Камен бряг, а десетки хора посрещаха изгрева на слънцето на 1 юли.  

През февруари замлъкна пианото на гениалния Чик Кърия. Музикантът, който е рекордьор сред джазмените с 23 награди "Грами", си отиде от този свят на 79-годишна възраст.

На 20 юли издъхна легендарната народна певица Мария Кокарешкова. Дълги години тя бе част от хора на БНР, който по-късно стана известен като „Мистерията на българските гласове“.

През септември издъхна Микис Теодоракис -  най-известният гръцки композитор, когото мнозина свързват най-вече с музиката към филма „Зорба гъркът".

 

Атанас Скатов се свърза завинаги с К2

Алпинистът Атанас Скатов загина на 5 февруари в подножието на втория по височина връх в света К2 в планината Каракорум. Той не бе професионален алпинист. Никога не е ходил на уроци и няма специализация. До 2010 г. планината му е напълно непозната, но там открива себе си и мисията си в живота. Наско, който е веган и природозащитник, искаше да докаже силата на човешкия дух.

През май една от най-големите емблеми на ЦСКА и националния отбор на България - Георги Димитров-Джеки, напусна този свят. Бившият капитан на „лъвовете“ и „червените“ почина на 62 години. Германия и целият футболен свят продължават да скърбят за Герд Мюлер. Европейският и световен шампион с Бундестима почина през август. Германците го наричаха Бомбардировача на нацията. "Той е човекът, заради когото Байерн днес е на трона", казва Франц Бекенбауер.

 

Коритаров последва Лари Кинг

"Кралят на интервюто" Лари Кинг почина в Лос Анджелис на 23 януари. От 1985 до 2010 г. журналистът проведе повече от 50 хиляди разговора със знаменитости. На 6 април го последва Георги Коритаров, на 61 г. Ще го запомним с умението му да задава неудобни въпроси и да не оставя събеседниците си да се измъкват с общи приказки. През октомври почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев. На 56 г. си отиде варненският журналист Неделчо Михайлов. Той беше известен радио и телевизионен водещ, бил е президент на футболен клуб, издател, музикант, както и районен кмет на "Владиславово". Тази година излезе дебютната му книга "Балкански буквар" с разкази и новели.

На 78 г. почина и основателят на американското списание Hustler Лари Флинт, създал империя за забавления за възрастни.

Кралицата изгуби принц Филип

Филип, херцог на Единбург и съпруг на британската кралица Елизабет Втора, почина през април, малко преди да навърши 100 г. Той прекара голяма част от зрелия си живот, разхождайки се на крачка-две зад жена си, придружавайки я на държавни вечери, градински партита и благотворителни събития. Зад кулисите му се приписва работа по отваряне на монархията и превръщането й в по-достъпна за британската общественост. Беше свързан с около 800 организации, сред които и много  благотворителни.

На 22 юли почина синът на Тодор Живков - Владимир Живков. На същата дата, но преди 40 години, почина сестра му - Людмила Живкова."Животът му тръгна накриво заради прекомерните амбиции на родителите му, заради тежката сянка на баща му и сестра му. И златната клетка пак си е клетка. Почивай в мир", написа журналистът и писател Калин Тодоров, син на члена на Политбюро Станко Тодоров.

На 83 години почина бившият политик Нора Ананиева, която бе един от водачите на БСП през 90-те години и вицепремиер в двете правителства на Андрей Луканов. На 3 март си отиде Клара Маринова -  журналист и депутат от БСП в 7-то Велико народно събрание, 36-то и 37-то НС. Мнозина я запомниха като пеещата журналистка в замеряния с павета парламент по време на големите протести през 1997 г. На 29 юни издъхна Евгени Бакърджиев, бивш регионален министър и вицепремиер в кабинета "Костов". Той бе основна фигура при разрушаването на мавзолея на Георги Димитров през 1999 г.

На 26 декември светът отдаде последна почит на Дезмънд Туту - англикански архиепископ, носител на Нобеловата награда за мир и емблематичен борец срещу апартейда в Република Южна Африка.

На 77 г. си отиде Джеймс Пардю - посланик на САЩ в България в периода 2002 - 2005 г. От усложнения на ковид на 84 почина Колин Пауъл, първият чернокож държавен секретар на САЩ.

На 2 април почина и ромският лидер Кирил Рашков. Той бе на 78 г.

Келнер и Каролев загинаха нелепо

На 27 март най-богатият човек в Чехия - милионерът Петер Келнер, загина в катастрофа с хеликоптер в Аляска, докато отиваше да кара ски. Машината се е разбила в близост до ледника Кник, убивайки петима души.

Нетното състояние на 56-годишния Келнер се изчислява на 17,5 млрд. долара, според Форбс. Нелепа смърт застигна и българския икономист Владимир Каролев. Той пострада в Пирин през май след падане от 400 метра. След това беше дълго време в кома. За смъртта му бе съобщено на 21 октомври.

 

На 6 август внезапно почина председателят на БСК и създател на "Дарик радио" Радосвет Радев. Той бе на  61 години.

 

 

 

На 74 г. издъхна Борислав Дионисиев - журналист, бизнесмен, бохем и бонвиван.

 

 

 

Сбогувахме се с проф. Ради Радев и проф. Кортенска


на 23 януари почина проф. д.ф.н. Ради Радев, дългогодишен преподавател във Философския факултет на Алма матер - един от корифеите в областта на Античната философия у нас.
През април издъхна проф. д-р Мирослава Кортенска - театрален критик, културолог и медиен експерт, преподавател в Югозападния университет. През август ни напусна ярката и неповторима писателка Лиляна Стефанова, която Антон Дончев нарича "амазонка във войната за душите на хората".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай