Хората, които ни накараха да се гордеем

15-годишният Радостин влезе в престижната класация "30 под 30", Виктор създаде изкуствен интелект, близък до човешкия

Хората, които ни накараха да се гордеем | StandartNews.com
  • 15-годишният Радостин влезе в престижната класация "30 под 30", Виктор създаде изкуствен интелект, близък до човешкия

 

  • Децата ни донесоха 12 медала от състезания по физика и астрономия, прославиха ни на олимпиади по математика, лингвистика и биология

 

2021-а бе поредната година, белязана от пандемията. Всяка сутрин се будехме с тревожните новини за ковид, брояхме заразените и починалите, тревожехме се какви ограничения ще трябва да изтърпим. Политическата нестабилност ни принуди три пъти да отидем до урните за гласуване, а икономическата криза с летящите цени на стоките и сметките събуди страхове как ще посрещнем утрешния ден и ще можем ли да свържем двата края. В това тревожно време, когато негативните новини ни заливаха отвсякъде, имаше и светли моменти, които ни караха да се усмихваме или дори да се разплачем от вълнение - когато млади българи печелеха медали в престижни олимпиади, когато зазвучи българският химн, а на стълбичката на първенците поредният голям спортист вдига трикольора, когато талантливи творци получат поредното световно признание...Хората, прославили страната ни, накарали ни да се гордеем, че сме българи - това са нашите герои.Ето някои от най-ярките сред тях.

15-годишният Радостин Чолаков от родопското село Барутин е най-младият българин, попаднал в престижната класация на списание "Форбс" - "Топ 30 под 30". Класацията е за водещи млади лидери, изобретатели и предприемачи на възраст до 30 години в Европа.Момчето, което учи в пловдивската математическа гимназия "Акад. Кирил Попов",  създаде софтуер, който решава матури. Неговата версия озвучава учебници и прави граматичен и синтактичен анализ на български."Това беше нещо като магия - много интересно ми беше как се пишат кодове, числа и се получават интересни приложения", казва Радостин. "Изкуствен интелект за българския език - това е най-престижното нещо в момента", добавя  учителят му по информатика от ОМГ Мария Василева.Сега Радостин разработва платформа, при която се опитва с помощта на изкуствен интелект да предвижда как ще се движат криптопазарите напред. Ученикът мечтае да създаде собствена софтуерна компания и да прави продукти, полезни за хората.Преди пет месеца младежът стана известен с факта, че създаден от него изкуствен интелект реши задачи от държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78 % точност. Този проект впечатли участниците във форума "STEM" , иновации и - още нещо", който беше организиран в Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, в рамките на Националната програма "Иновации в действие".

Възможните приложения на подобен продукт са много. С него може да се анализира настроение, може да бъде приложен в онлайн магазините, които да измерват успеваемостта на продуктите си чрез коментарите на потребителите. Медийните уебсайтове могат да вградят в статиите си гласов прочит на текста. Разработчиците на чатботове и други умни помощници могат да интегрират модула за граматичен анализ."Това, че съм от село Барутин, никога не ме е спирало да мечтая, да се боря и да вървя напред“, казва програмистът, който обича красотата и чистия въздух в Родопите.

Радостин вече има зад гърба си множество успешни проекти, спечелени състезания, стипендии и отличия. Разработените от него приложения и програми се радват на голям интерес. Още от 12-годишен започва да си партнира с "Google", които оценяват уменията му за програмиране. Радостин Чолаков е разработил две приложения за "Google Assistant" и тогава това му донесе подаръци и 2400 долара под формата на ваучери.Сред младите хора, с които България може да бъде истински горда, е и Виктор Колев, който тази година завърши СМГ и вече е студент в Станфорд. Той получи наградата на Европейския конкурс за млади учени заради своите разработки за изкуствен интелект. Награден е и от "Стандарт" в рамките на кампанията "Чудесата на България". По време на най-престижната лятна школа на Масачузетския университет той влиза в Топ 5 за писмена разработка и в Топ 10 за устна. Виктор прави разработки, при които да се получи така, че изкуственият интелект да не изпревари естествения - например по време на шофиране.Сред хората, с които се гордеем, са и Стефан Хаджистойков, и Теодор Кирилов - медалисти по математика и биоинформатика и възпитаници на СМГ. Теодор получи и наградата за млад европейски учен за софтуера си за анализ на единични ДНК-молекули.Още десетки български ученици зарадваха страната ни с призове от олимпиади. Само за седмица български деца донесоха 12 медала за страната ни от международни състезания по физика и астрономия. От тях три са златни. Така България се нареди в първата петица на най-добрите държави в тази сфера, разказва ръководителят на отбора Никола Каравасилев.

Пет медала дойдоха от олимпиадата по физика в Литва, която се проведе онлайн заради пандемията. В състезанието участваха 76 държави. Седем отличия имаме от олимпиадата по лингвистика, която се проведе в Латвия. Тук се отличихме с два сребърни медала и една почетна грамота. Децата ни донесоха злато и от първата международна олимпиада по наука и изкуство, която също бе проведена дистанционно, като домакин беше Иран. Най-голямо впечатление на журито са направили Деница Василева и Рени Паскалева, които в категория "Фотография" направиха експеримент с барут. Именно те грабнаха златото.Българчета получиха и четири награди от Балканската олимпиада по физика. Нашите състезатели завоюваха и 6 медала по математика, както и 4 по биология.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай