Хакери удариха зелените сертификати

Въпреки атаките 56 000 българи си свалиха документа

Хакери удариха зелените сертификати | StandartNews.com

Хакери удариха зелените сертификати.

Порталът на Националната здравно-информационна система (НЗИС) е подложен на масирани атаки, с които се прави опит да се откажат хората да си изкарат документа. Въпреки това обаче 56 000 души успяха в днешния ден да свалят европейски зелени сертификати, съобщиха от "Информационно обслужване".

НДо този момент са изтеглени общо над 1,255 млн. европейски сертификата. Общият брой на поставените ваксини днес е почти 20 000.Това е поредният ден, в който потребителите свалят активно генерираните им сертификати, въпреки продължаващите с нова сила и интензитет злонамерени действия от типа "отказ от услуга" (DDoS) срещу инфраструктурата на НЗИС. В следобедните часове екипите на "Информационно обслужване" са засекли нов мащабен опит за блокиране на работата на системата. В ранния следобед са били засечени близо 30 млн. заявки в секунда към интернет портала - https://www.his.bg/, което е безпрецедентна атака за България. Няма изтичане на данни на потребители.

"Продължаващите втори ден злонамерени действия имат за цел да нарушат ваксинационния процес и са пряка заплаха срещу държавата и неуморната работа на медицинския персонал, който полага денонощни грижи за защита на българските граждани от COVID-19", заявява изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов. По думите му, компанията е осигурила възможно най-ефективната и модерна защита на инфраструктурата от подобни действия и успешно успява да отблъсне злонамерените атаки.От понеделник, 25 октомври, след 14.00 ч. всички граждани, които са доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест и са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19, могат да изтеглят своето удостоверение за преболедуване от интернет портала на Националната здравно-информационна система - https://www.his.bg/bg/dgc. Удостоверението за преболедуване ще важи само за територията на България и ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19, информират още от пресцентъра на "Информационно обслужване".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай