Кантарджиев: Огорчен съм

В епидемия да сменяш лекар не е най-умното нещо, заяви професорът

Кантарджиев: Огорчен съм | StandartNews.com

"Огорчен съм. Моето пенсиониране беше самоцел и някакви лични мотиви. Всеки ръководител, идващ в министерството, първата му работа е да обединява центрове и да закрива такива. Ама нали трябва нещо да се покаже на обществото, че се върши". 

Това заяви професор Тодор Кантарджиев пред Нова. Той приема новината за своето пенсиониране с недоумение.

"Даже не ми позволиха тази година да празнувам 140-ата годишнина на института. Не съм очаквал в момента на епидемия, когато недобре върви ваксинацията, когато се създадоха настроения и нежелание на хората да се ваксинират, което ме кара да си мисля, че есента може би ще имаме проблеми със заболели отново. В епидемия да сменяш лекар не е най-умното нещо", коментира професорът пред БНТ.

"Имахме 10-минутен разговор за това може ли да се изследва имунитетът, как да разберем колко хора са преболедували в страната. После останахме насаме и той ми каза, че е време да се пенсионирам. Аз му благодарих, че не съм разбрал от вестниците", разкри Кантарджиев за срещата си със здравния министър.

Служебният министър Кацаров споделил плановете си за реформа в Националния център по заразни и паразитни болести. "Ще обединява, ще съкращава. Е, извинявай много, мисля, че центърът показа в последните 15 месеца какво направи за българския народ", каза още професорът.

Кантарджиев не е очаквал такава подкрепа от колегите си. "За първи път видях толкова уважение и от колегите си. Благодаря на министъра, че направи така, че да видя уважението и обичта на хората", допълни Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай