Кантарджиев каза ще оглави ли партийна листа

Направи мрачна равносметка за българите

Кантарджиев каза ще оглави ли партийна листа | StandartNews.com

Любимецът на народа проф. Тодор Кантарджиев, който стана първа жертва на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, проговори ще става ли политик и ще оглави ли партийна листа.

Не съм политик. Отклонявам любезните покани за политическа кариера, защото първо съм лекар и второ лекари не трябва да се занимават с политика, защото имаме лошия пример на Ернесто Че Гевера. Също и на Салвадор Алиенде. И двамата завършиха кариерата си със смърт, попари надеждите на не есна партия да привчеле професора на своя страна.

"Не смятам да занимавам хората с това. Мисля, че малцина българи се интересуват от това. Отклонявам поканите. Аз съм си лекар, докато мога", добави проф. Кантарджиев в интервю за новото предаване на Мая Костадинова по БНТ "Говори сега".

Кантарджиев коментира и възможността колегата му Асен Балтов да се кандидатира за президент.

"С удоволствие бих подкрепил един такъв личен избор, защото повече от две години се познаваме с него и трудностите, особено тяхното преодоляване, заедно го направихме и мисля, че това са едни приятелства, които си останахме приятели. Не бих се съгласил да стана вицепрезидент, ако ми предложат. Има много по-подходящи от мен", каза той.

Продължавайки да коментира въпроса, дали ще участва в политиката и възможността да оглави нечия листа на предстоящите избори 2 в 1, Кантарджиев каза още: "Вече се разчу, че отклонявам поканите и спрях да ги получавам. Няма смисъл.”.

Много тъжна равносметка за това как България се отнася със своите експерти направи бившият шеф на Националния център за заразни и паразитни болести, който бе на първа линия по време на най-тежките месеци на пандемията като част от Националния оперативен щаб. Но бе пенсиониран от Кацаров още в първите дни на служебния министерски мандат.

„Какво да ви кажа. В България е така, но не е от социализма. От край време е така. Даже поручик Балан има такова изказване. В Германия като те видят, че си добър летец ти дават най-добрия самолет и обслужващ персонал. Докато в България ти дават най-лошия аероплан и най-калпавите техници.”., коментира Кантарджиев, който сега е консултант по ваксинацията на Столична община.

Когато има тежка ситуация, тя ражда силни хора, които оправят нещата. А когато тя се преодолее, се раждат други. Голяма част от българите не си дават сметка, че ще става следващите месеци и години доста тежко. Когато липсва идеал - нещо, което да сплотява нацията, това е лошо, даже и нещо опасно, каза професорът.

По думите му вместо да обедини нацията, пандемията беше използвана по най-грозния политически начин да разделя хората -  на ваксъри и антиваксъри.

Коментирайки отбелязването на 20-ата годишнина от атентатите от 11 септември в САЩ и начина, по който американският народ се е обединил след тях, професорът каза: "Тази нация е ръководена от мъдри хора. Спомням си какъв ужас изживяха обикновените американци.

Разговарях с хора, които бяха в Америка, това беше изпитание за здравината на тази нация, но най-отпред бяха най-умните хора".

По думите му, след терористичните актове САЩ са приели "патриотични закони, които са много по-тежки от боцването и носенето на маска, не дай си боже". "Когато има трудни временна, всички трябва да сме единни, а в България е много лесно да подготвиш една малка креслива групичка от тролове и нещата се объркват. А можеше тази есен да сме по-спокойни, поне за децата в училище", каза той

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай