Камери ще следят движението в бус лентите

Възложил съм закупуване на над 40 камери, които да следят за движението в бус лентите, съобщи днес заместник-кметът на София Дончо Барбалов...

Камери ще следят движението в бус лентите | StandartNews.com

Възложил съм закупуване на над 40 камери, които да следят за движението в бус лентите, съобщи днес заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

„Възложил съм закупуване на над 40 камери за бус лентите, които, надявам се, да бъдат инсталирани до лятото, с които да помогнем за контрола за спазването на правилата за движение. Общинските съветници биха могли да ни помогнат, в диалог с народните представители от съответните партии, за да може да се даде възможност на общините да контролират, заедно с останалите органи“, обясни той.

Според него нарушаването на движението в бус лентите наистина затруднява водачите на градския транспорт и техните искания са справедливи. Той заяви, че възнагражденията, които се изплащат на водачите за извънредния труд са доста високи. Дончо Барбалов допълни, че проблемът с недостиг на шофьорите не е само в България, но и в целия ЕС.

Междувременно Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет продължава да обсъжда проблемите на шофьорите в градския транспорт. На срещата присъстваха представители на комисията по транспорт към Столична община, шофьори в Столичния градски транспорт, представители на синдикални дружества, омбудсманът Мая Манолова, ръководителите на Столичните автодружества и др.

В началото на заседанието беше отправен въпрос от управляващите в Столична община към Мая Манолова, която представлява протестиращите, възнамерява ли да се кандидатира за кмет на София тази година. Тя отговори, че не приема подобни спекулации, защото винаги е била до хората, независимо дали се намираме в година на избори или не.

Бяха изслушани исканията на шофьорите, като основно те настояват за увеличение на заплатите в сектора, така, че да се техните възнаграждения да стигнат до средните работна заплата за София. Според тях това ще бъде постигнато с увеличение на 40 % на заплатите на всички шофьори. Те настояват за привличане на млади кадри в сектора. Протестиращите искат регламент и контрол върху бус лентите, така, че да бъдат използвани само от тях, както е по закон и Столична община да следи за нарушителите. По думите им също голям проблем е, че разписанията на градския транспорт не са съобразени с трафика в града, което поражда невъзможност те да стигат според график и да могат да почиват в определеното време.

Протестиращите обвиниха синдикатите, че не се застъпват за техните интереси и не ги представляват в дебата с управляващите. Синдикатите от своя страна помолиха да не се правят опити да се омаловажи тяхната работа.

Зам.-председателят на комисията по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет и председателят на групата на БСП-София Калоян Паргов заяви, че на срещата не се дава думата на протестиращите граждани, а председателят на комисията по транспорт Екатерина Йорданова използва камерите в залата за личен пиар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай