Откъде тръгна пожарът в Сакар

Заради човешка небрежност 650 декара гора са унищожени

Откъде тръгна пожарът в Сакар | StandartNews.com

Стана ясно кой е виновин за мащабния пожар в Сакар планина. Има заподозрян и отведен на разпит в полицията, предаде БНТ. Заради човешка небрежност 650 декара гора са унищожени. 8 пожарни екипа цяла нощ се бориха с огъня, за да предпазят близкото село Дрипчево. Сутринта пожарът беше овладян между Изворово и Оряхово.

Искра от косачка по време на косене на люцерна е най-вероятната причина за пожара. В полицията за разпит е бил отведен механизаторът.

"Издадох заповед, съгласувана с министъра на земеделието и храните, с която забраних обработването на пасища, горски територии и мери след 11 часа, това е сведено като информация до институциите", каза областният управител на Хасково Минко Ангелов.

Само за 3 дни това е вторият голям пожар в Сакар планина. В борбата със стихията освен пожарникари помагаха и горски. 8 екипа остават да наблюдават, тъй като през целия ден на отделни места възникват макар и малки огнища. По обяд усилията дадоха резултат.

"Овладян е пожарът, по него днеска през деня ще осъществяваме патрулиране, с цел ако има нови огнища при увеличаване на температурите и вятър, виждате, че още от сутринта има много силен вятър, да можем да ги угасим своевременно", обясни началникът на пожарната Николай Вълчев.

Хората в близките села гледат с притеснение всеки пожар.

"Стигне ли до тука и аз не знам какво щяхме да правим. Първо ни е страх за жителите, за селото, всичко и животни и хора, и всичко, и продукция има насято и реколта", сподели Ана Митева.

За 3 дни пламъците погълнаха площ от над 7000 дка в Сакар планина. Заради човешка небрежност планината гори всяко лято.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай