Какво научи 15-годишната Анастасия от Йотова

Идеите си за развитието на България след пандемията представиха момичета от цялата страна в инициативата „Посланик за един ден"

Какво научи 15-годишната Анастасия от Йотова | StandartNews.com

По-важни от посочването на проблемите са конкретните предложения за тяхното решаване. Това сподели, че е научила от вицепрезидента Илияна Йотова, 15-годишната Анастасия Треновска от Плевен. Тя работи заедно с вицепрезидента в организираната от британското посолство в България инициатива „Посланик за един ден".

В четвъртото поредно издание на инициативата, която Илияна Йотова подкрепя от самото й начало, се включиха рекорден брой участници. С 23 момичета от цялата страна работиха вицепрезидентът, британският посланик Роб Диксън, 18 дами посланици, представителят на УНИЦЕФ за България. За първа година, освен посланик Диксън, се включиха и други мъже посланици – на Германия и Дания. Участваха и четири неправителствени организации.

Директно от Лондон в заключителното събитие на „Посланик за един ден“ се включи британският министър за европейското съседство и Америките Уенди Мортън, която изтъкна разрастването на инициативата и благодари на вицепрезидента за всеотдайната ѝ  подкрепа. „С толкова мотивирани и интелигентни млади хора, отдадени на обществото, аз съм оптимист за общото ни бъдеще“, подчерта Мортън.

Посланик Роб Диксън благодари на вицепрезидента за неизменната ѝ  подкрепа за „Посланик за един ден“. „Мъжете, като тук в България, така и навсякъде по света, включително в държавите, които представляваме, носят отговорност като съюзници да овластят следващото поколение млади жени и момичета при навлизането им в обществения живот“, посочи британският посланик. По думите му чрез инициативата момичетата научават много, израстват и разбират, че са способни да постигнат всичко.

Като уникална възможност да изразят себе си, полезни контакти и незабравимо преживяване описват „Посланик за един ден“ участничките. Момичета от цялата страна представиха в есета своите идеи за възстановяването на България от последствията от Ковид-19.

„Да се вслушваме в младите хора, често те са по-мъдри и по-прозорливи от възрастните. Имат идеи за бъдещето, имат и правилни решения. Могат да променят не само България, но и целия свят. Ние, възрастните, трябва да им подадем ръка и да направим всичко, което зависи от нас“, подчерта вицепрезидентът.

Като умни, вдъхновени и вдъхновяващи определи Илияна Йотова всички участнички в „Посланик за един ден“. В есето си, с което кандидатства в инициативата, Анастасия посочи много важни аспекти на кризата, за които не се говори и не се прави достатъчно – психичното здраве на децата и младежите и дигиталното неравенство. Заедно с вицепрезидента организираха онлайн дискусия „SOS: Деца в изолация“, в която се включиха ученици, директори на училища, училищни психолози, експерти. „Изводите от нея – някои доста тревожни, не само трябва да бъдат чути от ангажираните институции, но спешно трябва да получат решения“, подчерта Илияна Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът посочи, че е от хората, според които пандемията не ражда само страхове, но и нови възможности. „Наред с настоящите предизвикателства не бива да изпускаме от внимание и това, което предстои. Решенията, които взимаме днес, са много важни за общото ни бъдеще. Това, което дължим най-много на нашите деца, е перспектива. Ако има нещо общо между моите три победителки през годините, то е, че искат да се развиват в България, дори и да учат в чужбина, да се завърнат“, заяви Илияна Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай