Какви ще са помощите за следващите месеци?

Министър Сачева уточни меркире за хората под прага на бедност

Какви ще са помощите за следващите месеци? | StandartNews.com

Социалният министър Деница Сачева обясни принципа на надбавките за хората под прага на бедност и новите предложения.

Над 2 млн. пенсионери ще получават надбавки до месец март. Тези 50 лв. са за лекарства или подсилване на здравната система. Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" социалният министър Деница Сачева.

"Максималният осигурителен доход трябва да има пенсия 1440 лв., просто ще възстановим справедливост. Между 300 и 1400 ще запазим съотношението от 4,8, което съществува и сега между 250 и 1200 лв.", каза още тя.

"Предложили сме от 1 юли пенсиите да се индексират по швейцарското правило. Предлагаме и ваучери по 120 лв. за хранителни продукти през април.  В целият бюджет ще има дефицити, покрити с дългове. Не е вярно, че със заеми ще финансираме детските добавки и пенсиите, имаме средства", сподели Сачева.

"Ще освободим 1 млрд. от 60:40, за да финансираме мерките, които предлагаме в момента. Между 300 и 369 лв., тези които са под прага на бедност ще получат по 120 лв., за да покрият разходите си за храна", изрази мнение тя.

За първи път ще има пакети и за новородени в бедни семейства – с памперси, санитарни материали и храна. Преговаря се и за социално подпомагане на деца до 3 г.

Над 400 000 души ще получат хранителни продукти в зимния сезон.

„Подоходният критерий решихме да отпадне, защото беше залегнала в прогнозата на нашето министерство. Всички деца в България имат равни права", обясни министърът.

"Трябва да продължава да се увеличава пенсионната възраст и да изсветляваме осигуровките, да се осигуряват на реалните пари, които получават. ДДС е спасило голяма част от сектора на заведенията от фалити", допълни гостът.

"Има желание за намаляване на ДДС на доставките на храни. 800 лв. стана минималния осигурителен доход в този бранш, почти 1/3 от работещите в този сектор, работят на светло, намалиха се и възможностите за фалити и масови уволнения", завърши Деница Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай