Как държавата ще харчи данъците ни

Сред реформите, които предлагат експертите, са намаляване на основни данъци и осигуровки, задълбочаване на финансовата децентрализация, повече избор и конкурентност в осигурителните системи

Как държавата ще харчи данъците ни | StandartNews.com

За 16-а поредна година Институтът за пазарна икономика представи алтернативен бюджет. В него е направена една проста сметка - на база заложените от правителството разходи от хазната. Всички описани държавни харчове са разделени на броя на хората в България и се вижда как се харчат данъчните приходи, които всеки българин внася в бюджета.

Цифрите са категорични - необходими са сериозни реформи, за да излезем от състоянието на ниски доходи, макар и с ръст в последните три години и непрозрачно харчене на публични средства.

Сред реформите, които предлагат експертите, са намаляване на основни данъци и осигуровки, задълбочаване на финансовата децентрализация, повече избор и конкурентност в осигурителните системи.

"Предвид бурното икономическо развитие и недостига на квалифицирани кадри на пазара на труда, най-важната реформа е тази в образованието. Необходимо е в най-кратки срокове да се обвърже финансирането на образованието с постиганите резултати, да се създадат адекватни стимули за привличане на млади и амбициозни учители и реално да се въведе дуалното образование. В средносрочен план е необходима административна реформа, която да повиши качеството на публичните услуги, да подобри условията на труд в публичната администрация, включително заплащането, за сметка на намаляване на щатните бройки. В дългосрочен план е необходим дебат и дългосрочна визия за бъдещето на социалното и здравното осигуряване, след което последователно да се прилагат приетите мерки", пишат още от ИПИ.

Какво показват цифрите?

На база заложени разходи за 2019 година на държавата, всеки българин ще даде по 8846 лева, за да бъдат те гарантирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Зорница
Коментирай