Как да сме щастливи в пандемията - Дания с екшън план

Какви са ключови всекидневни дейности, които да помогнат да повишим щастието си в пандемичната обстановка

Как да сме щастливи в пандемията - Дания с екшън план | StandartNews.com

Институтът за изследване на щастието в Копенхаген, Дания, е направил "екшън план" с ключови всекидневни дейности, които да помогнат да повишим щастието си в пандемичната обстановка, разказа за БТА Онор Ханрек Уилкинсън от Института.

Планът е представен в рамките на доклада от проучване, започнало през април, което цели да се разберат ефектите от пандемията от COVID-19 върху нашето щастие и да се проучи как можем да засилим благополучието си по време на глобалната пандемия.

Изследователите са установили, че с увеличаването на случаите на коронавирус респондентите са се чувствали по-тревожни и отегчени и по-малко горди, щастливи и спокойни.

Младите хора, необвързаните и тези без работа са страдали най-много от самотата, докато тези със стабилна работа и връзки са били най-защитени, сочи още изследването. В същото време е установено, че съжителството невинаги е предпазвало от самота - неженени, живеещи с повече от трима души, са били по-самотни от тези, които живеят сами.

Медитацията, говоренето с близки и излизането навън са били ключови дейности за намаляване на усещането за самота. Степента, в която хората са се чувствали тревожни, е била повлияна от избора на медия за информация за пандемията.

Тези открития ни позволиха да анализираме емоционалното въздействие на глобалната пандемия и оттам да разработим препоръки за защита на хората от негативните последици занапред, обяснява Онор Уилкинсън. Планът за действие, за да се повиши усещането на щастие, включва шест основни точки.

1. Прекарвайте повече време навън - дори 15 минути на ден значително увеличават удовлетворението от живота

2. Ангажирайте се с дейности, свързани с изкуства, занаяти или проекти "направи си сам" - много от тях не изискват физически контакт с другите

3. Посрещайте предизвикателствата открито, с приемане и любопитство.

4. Подайте ръка за помощ на приятелите и семейството си - улесняването на живота на другите положително влияе върху личното ни благополучие

5. Поддържайте връзка с близките си - дори виртуалните контакти подобряват благополучието.

6. Важно е да сме във форма, защото упражненията помагат за физическото и психическото здраве.

Очевидно има много различни неща, които хората могат да направят за по-голямо щастие, и е трудно те да се подредят в класация, отговаря Онор Уилкинсън на въпрос има ли формула на щастието, но отбелязва, че най-важните двигатели на щастието са социалните отношения, икономическото благосъстояние, физическото и психическото здраве, свободата, доверието и добротата. Затова много ефективна например би могла да бъде разходка с добър приятел или член на семейството.

Едно от интересните заключения от проучванията на института досега, според Онор Уилкинсън, е, че всички си приличаме, когато става въпрос за щастие, и надценяваме различията си. Сред новите изследвания на института, е разработването на нова метрика - WALY съвместно с Leaps by Bayer, която може да се използва за емпирична оценка на детерминантите на добрия живот чрез осигуряване на универсален, общ показател на въздействие в икономическата, социалната и екологичната сфера.

Нашата мисия е да информираме вземащите решения за причините и ефектите на човешкото щастие, да направим субективното благополучие част от дебата за публичната политика и да подобрим цялостното качество на живот на гражданите по целия свят, обяснява Уилкинсън.

Тя разказва и за популярния Музей на щастието, създаден от Института за изследване на щастието. Създателите му го определят като "малък музей за големите неща в живота". В Музея на щастието ще разберете защо Дания често се нарича най-щастливата държава на земята, какво общо има "хюга" с нея и как можете да измерите нещо толкова субективно като щастието. /"хюга" е дума, която няма буквален превод и е свързана с идеята за уюта и удоволствието от малките неща в живота/.

"Изглежда, че всички търсим щастие - но може би търсим на грешните места. Станахме по-богати като общества, но често не успявахме да станем по-щастливи. Надеждата ни е, че гостите на музея ще си тръгнат малко по-мъдри, малко по-щастливи и малко по-мотивирани да направят света по-добро място", посочва Онор Уилкинсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай