Как да разкажем на децата за християнските празници

В навечерието на Рождество Христово излезе от печат нова книжка с разкази и стихотворения „Рождествен поздрав за децата на България“ на Цветелина Гергинова

Как да разкажем на децата за християнските празници | StandartNews.com

В навечерието на Рождество Христово излезе от печат нова книжка с разкази и стихотворения за деца, която носи заглавието „Рождествен поздрав за децата на България“.

Автор на детската книжка е писателката Цветелина Гергинова, която е посветила своето творчество на най-малките читатели. Чрез нейните интересни и художествено издържани детски книжки българските деца откриват чистотата и красотата на християнската вяра и се запознават с живота и спасителното дело на Нашия Господ Иисус Христос.

Авторката Цветелина Гергинова е писателка и поетеса, която е завършила богословие в Богословския факултет на Софийския университет и е посветила своето художествено творчество на духовната просвета и християнско нравствено възпитание на децата. Рисунките в детската книжка, които илюстрират стиховете и разказите, са също дело на авторката. Предлагаме ви разговор с авторката на книжката за бъдещето на детската християнска литература, изобразяването на християнските празници и преподаването.

– Вие сте автор на специална книжка за деца, която разказва повече за празника Рождество Христово. Може ли да разкажете на читателите ни как се роди идеята да се създаде такова издание и въобще ползите от това децата по един по-детски начин да разберат за празниците, които честваме в нашия православен календар.

– Книгата всъщност е втора част на книгата Рождествен поздрав за децата на България. Първата част бе издадена през 2019 г., като идеята се породи съвсем спонтанно. Имах събрани рождественски разкази и написах няколко стихотворения и мой приятел ме насърчи да опитам да ги издам в книжка, като опитам да направя и няколко илюстрации. Тъй като от малка рисувам реших да опитам и да създам илюстрации към изданието. Доста бързо се изчерпа тиражът, децата бяха зарадвани точно преди празника. След като завърши рождественският празник миналата година, малко след това започнаха да ми идват нови идеи за нови разкази и приказки и така реших да опитам да направя втора част на книгата, като този път илюстрациите са съвсем мои. При първото издание някои от илюстрациите бяха комбинирани с моя приятелка, която е завършила художествена академия.

Преди празника, който очакваме, книгата излезе с послание, насърчаващо децата към молитвата, която излиза от сърцето. Забелязах, че децата се радват особено на това, че всяка молитва, излязла от сърцето, е като звездичка, изгряла на небето. Тъй като преподавам вероучение на деца в неделно училище, забелязах, че когато приканя някои от дечицата да се помолят за някого, им казвам да оставят една звездичка и за мен на небето, за тяхната учителка Цвети, те възприемат това с голяма радост. Наистина в очите им се вижда светло пламъче.

Книгата носи в себе си християнски послания, представени по един приказен начин, като се опитвам да запозная децата с християнските добродетели, с това какво е добро и какво зло; как да направят разликата между двете неща, да се запознаят със силата на вярата, чрез която оживява и чудото на Рождество Христово.

Целта на изданието е да достигне до повече деца, защото е за всички деца на България. Детските сърца са чисти и са като своеобразен бял лист върху, който всички пишем. Докато децата са малки, ние сме тези, които посяваме зрънце в техните сърца. От нас зависи какви са тези зрънца. Моята цел е колкото е възможно и е по силите ми да посявам поне мъничко зрънце вяра във всяко едно детско сърчице и това нещо да ги води към християнския мироглед и един ден това да даде добри духовни плодове. Жътвата да бъде изобилна. Днес все повече деца обръщат своето внимание върху компютрите и всичките му сродни технологии. За учителя идва предизвикателството да обърне вниманието на децата по един по-нестандартен начин, за да искат те да приемат новите знания. Точно поради тази причина един от разказите в книгата разказва за едно момче, което било силно пристрастено към технологиите и не се интересувало от нищо друго.

В разказа, по един детски начин, се обяснява как това момче с Божията помощ успяло да се съвземе и да разбере, че най-важното нещо не са материалните придобивки на празника Рождество Христово, но научава, че на този празник се чества рождението на Христос, както и това, че приятелството е едно от най-важните дарове на човеците, също и топлото отношение, чистосърдечието и всички останали грижи, които можем да положим за нашия ближен.

– Както и вие отбелязахте, технологиите навлизат стремглаво в ежедневието и особено при малчуганите и подрастващите. Често явление е гледката, при която дете може да борави с телефон или таблет без да умее да чете и пише. Какво според вас е бъдещето на християнската детска литература? Виждаме, че погледът на децата, тяхното внимание бива отвличано от технологията и в този ред на мисли издаването на хартия ли е бъдещето на детската литуратура или може да мисли и в една своеобразна дигитализация?

– Моето наблюдение покрай издаването на книгата е, че въпреки че децата са обзети от технологиите, имат интерес към книжната литература. Забелязах обаче, че е важно не само посланието, но и илюстрацията, която пресъздава събитието. Това бе и една от причините да продължа да илюстрирам и второто издание на книгата. Забелязва се, че когато има по-пъстроцветна илюстрация, която е свързана с текста, децата много бързо насочват вниманието си и по този начин се вслушват и в текста.

Смятам, че книгата като хартиено издание все още има своето бъдеще в детските сърца.

Важно е обаче по какъв начин ще бъде представена тя, какво точно е посланието. Тъй като детските сърца са чисти, от нас се изисква да открием подходящия похват, с който да се обърнем към тях. Да им подскажем и покажем идеята, за която говорим. Децата имат интерес и към книжните издания. Разбира се, в бъдеще може да се създаде и някаква комбинация, но помоему най-добрият начин е книгата да бъде на хартия и да се чете в ръка.

В много от християнските празници иконографията и изобразяването на евангелските събития е добре застъпена и с вековна традиция. Има определени канони, които изискват точното изобразяване на тези събития, когато обаче става въпрос за детска литуратура може би не напълно може да бъде спазен този иконографски канон. Къде според вас е пресечната точка на строгата каноничност на иконографията и достъпността в илюстрирането на празниците за детското око?

– При създаването на детската книжка аз също се сблъсках с този проблем, защото имах притеснение дали не нарушавам някой от каноните, понеже някои от илюстрациите ми пресъздават рождественската сцена като встрани са нарисувани няколко деца. При съставянето на книгата се съветвах със свещеници, с доценти от Богословския факултет на Софийски университет. Ние като илюстратори имаме възможноста да пресъздаваме, дори и сцени като Рождество Христово, за деца, за да може вниманието на децата да бъде привлечено.

Детската книжка с библейски сцени трябва да бъде напълно достъпна за погледа на детето към празника.

Трябва да доближава сърцето му и неговата душевност към празника. Например, когато децата виждат изрисувани други деца да стоят до рождественската сцена, си представят как и те биха могли да се поклонят пред родилия се Младенец, да му подарят и най-различни подаръци. Това ги доближава до самия празник и до вярата.

– Да очакваме ли продължение и създаване на подобни книжки и за останалите големи християнски празници? Какви други планове имате?

– Дай, Боже, надявам се да успея да създам и други подобни книги. Предстои на книжния пазар да излезе и моя стихосбирка, понеже пиша и стихове, които са насочени за по-възрастната аудитория. Надявам се да успея да издам в следващата и по-следващата година детска книжка свързана с някой от другите християнски празници, може би за Възкресение Христово.

За връзка с авторката и поръчки за доставка на книжката: [email protected]

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай