Източват горивото от "Вера Су"

Ще бъдат запазени количества за поддържане на живота на агрегатите

Източват горивото от "Вера Су" | StandartNews.com

Близо два часа катер източва горивото от заседналия кораб край Камен бряг. Вземат се проби от водата и за сега няма отклонения, съобщиха от МОСВ. Има готовност екипажът да бъде изведен, но те все още отказват да напуснат кораба.

От сформирания Координационния щаб съобщиха на брифинг в „Морска администрация“, че освен източването на горивото, предстои и подводен оглед на кораба и ще се направи опит да се запуши пробойната.

„Получаваме съдействие от екипажа. Те са добре, няма болни, имат храна. Корабът е стабилизиран“, посочиха от щаба.

Важното е товарът на заседналия край местността Яйлата кораб Вера Су да бъде безопасно изваден, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

Товарът не е опасен, но не трябва да се предприема технология, която би довела до замърсяване. Затова трябва да се действа структурирано, стъпка по стъпка, бе категоричен министър Алексиев. В следващите 2-3 дни се очаква пристигане на допълнителни баржи за съдействие при разтоварване на товара.

Освен нов водолазен оглед на кораба и източване на част от горивото, предстои и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа, посочи Христо Алексиев – главен директор на „Аварийно-спасителна дейност“ в Морска администрация. Разследването по случая е започнало още на 21 септември, стана ясно още от брифинга.

Щабът отчете, че продължава източването на горивото от плавателния съд, но ще бъдат запазени количества за поддържане на живота на агрегатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай