Изявление на МВР за екшъна с майките /ОБНОВЕНА/

Това предизвика гнева на насъбралите се отвън десетки демонстранти

Изявление на МВР за екшъна с майките /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

"В компетенциите на служителите на МВР е гарантирането на обществения ред във външния периметър на сградите на Народното събрание.

В този смисъл извън техните правомощия е осъществяване на каквито и да е действия по извеждането на граждани от вътрешността на сградите на българския парламент", се казва в изявлението на МВР.

От полицията се разграничиха от случилото се, подчертавайки, че полицейските служители нямат законови правомощия за осигуряване или възстановяване на обществения ред на територията на сградите на Народното събрание, чиято охрана е изцяло в компетенциите на Националната служба за охрана.

Служители на Националната служба за охрана привечер изведоха шестте протестиращи майки, които се бяха барикадирали в сградата на Народното събрание, предаде Флагман.бг.

Припомняме, че в ранния следобед майки от "Системата ни убива", Мая Манолова и хора от нейното обкръжение влязоха в Народното събрание през входа откъм бул. "Дондуков". Те обаче не бяха допуснати за участие в комисия. В резултат обявиха, че остават във фоайето до оставка.

Около 17 ч. започнаха на "Дондуков" да се събират протестиращи.

Около 18 ч. служители от Националната служба за охрана (НСО) започнаха да извеждат силово протестиращите навън. Това предизвика гнева на насъбралите се отвън десетки демонстранти.

Някои от тях хвърляха предмети и крещяха "еничари".

Към 18,20 пристигна линейка. Две медицински лица влязоха в сградата на парламента, явно за окажат помощ на човек вътре. Стана ясно, че става въпрос за момчето с увреждане, което бе вкарано от протестиращите вътре, уточнява Флагман.бг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай