Излъгани туристи: Гьол вместо басейн, смрад в стаите

На снимките всичко изглеждаше добре, казват туристи и търсят компенсация

Излъгани туристи: Гьол вместо басейн, смрад в стаите | StandartNews.com

Туристи засипаха институциите със сигнали заради мизерията в хотел в Приморско. Елеонора Младенова от Министерството на туризма обаче разкри, че обектът дори не е регистриран като хотел. В Националния туристически регистър той е отбелязан като къща за гости.

Зрители на Нова телевизия се оплакаха от лошите условия и обслужване и в други хотели по Черноморието. Вместо обещаната почивка край морето – на място заварват мръсни стаи и непочистен басейн. Красивите гледки от избрания от туристите хотел за лятна почивка се оказват само на снимки. Вместо обещания басейн заварват непочистен гьол, а вместо пищни All Inclusive трапези – обикновена закуска. А в някои хотели в препълнените курорти - дори при резервация туристите се оказвали без свободна стая.

„Като влязохме в стаята, нямаше нищо общо с това, което беше публикувано в сайта. Това е хотел на ужасите!“, разказва Зорница Богданова, която решила да почива това лято в Приморско. 

Почивката се превърна в някакъв ад, споделя друг турист. 

За тях лятната ваканция се превръща в някакъв кошмар, след като това, което заварили при пристигането на Черноморието, по нищо не се доближавало до снимките на хотелите, когато резервирали. 

За семейната си почивка Зорница избира хотел в Приморско. Според офертата хотелът е с басейн, паркинг и просторни стаи, а изхранването е на All Inclusive. Когато пристигат обаче, реалността се оказва далеч по-различна от обещаното. 

„Миризмата на урина е уникална. Отвратителна работа! В рекламата имаше басейн. Той обаче не е ползван от години. Ресторантът пък е от времето на социализма“, разказва жената. 

Стаите не били почистени, а баните – в окаяно състояние. 

„Имахме уверението, че има паркинг, а такъв няма. Много хора са излъгани“, добавя тя. 

Зорница се отказва от почивката в хотела и търси варианти в съседни места за настаняване. По чудо намира стая в съседния хотел, където се оказва, че са намерили спасение и други туристи, недоволни от условията тук. 

„За първи път от 20 години насам решавам да дойда на българското Черноморие и май няма да стъпя отново. Хотелиерите докато не разберат, че не може „ден година да храни“ няма да се случат нещата“, разказва младата жена. 

Хотелът работи от 12 години и досега оплаквания от недоволни туристи не е имало. 

„Всеки има право да си говори каквото иска. Хотелът е пълен. Има само две свободни стаи“, каза пък Петко Николов. Той отрича стаите да са мръсни, а миризмата да е непоносима. „Камериерките са перфектни. Всичко е чисто“, добавя мъжът. 

Репортерска проверка обаче установи, че водата в басейна е застояла, а шезлонгите – прибрани. Използването им се оказва невъзможно. 

Сигналите, които били подадени досега срещу хотела, били за непочистени стаи и за лоша хигиена. 

Имаме получен сигнал в Министерството на туризма за този хотел, за което сме сезирали всички институции, потвърди Елеонора Младенова.

„Там има доста лоши хигиенни условия. Всяко разминаване между обещано и реално предоставено, когато е в ущърб на потребителя, е нелоялна търговска практика“, коментира пък Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите.

Подадена е заявка за категоризация, но все още няма звезди, обясняват от Министерството на туризма. 

На фасадата на сградата обаче с големи букви е изписано „хотел“, както и в офертите за настаняване. 

Мъж, пожелал да остане анонимен, сподели, че е резервирал заедно със семейството си апартамент в комплекс край Несебър. На снимките всичко беше чудесно, но се оказа, че няма никакво обслужване, разказва той.

Туристът се жалва заради непочистена стая, ръжда в банята и счупени легла. 

„Леглото е подпряно с един леген, за да не падне. Подът е мръсен, матракът е в ужасно състояние. Все едно не е почиствано“, добавя той.

„Управителят не вдигна телефона. Сигурно 40 пъти му звънях“, разказва измаменият потребител. 

„Отказаха да ни върнат парите. Обявиха, че ако не платим втората част от сумата, няма да ни дадат ключ. Няма как да си тръгнем с 6-месечно бебе и да пътуваме 700 километра“, споделя той.

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пък изтъкна, че обезщетението е неразделна част от договора. Ако е нарушен, туристът може да претендира за компенсация или за връщане на цялата сума, включително и за претърпени морални щети, обясни професорът. 

Ако хотелиерът е отговорен и държи на своята репутация, ще намери начин да компенсира клиента, за да остане доволен от своята почивка, каза пък експертът в туризма Евгени Ватев.

Когато един турист реши да предприеме пътуване, нека да направи проверка в Националния туристически регистър, за да види дали хотелът е категоризиран, призова Елеонора Младенова.

За да не превърнат лятната си почивка в кошмар туристите, трябва да следят публикациите в Интернет и при въпроси да търсят пряк контакт с хотелиера. Нека да се запознаят с това какви точно услуги са включени в пакета, съветват още експертите в туризма.

/Флагман/

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай