Изчислиха очистването на софийския въздух заради метрото

Изчислиха очистването на софийския въздух заради метрото | StandartNews.com

Софийското метро ще намалява вредните емисии във въздуха с общо 90 000 тона годишно след построяването на третия лъч. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на инспекция с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Министър Димов изтъкна, че това е един от големите проекти на Столичната община, пряко свързан с опазването на чистотата на атмосферния въздух. „Това е и една от основните цели, които се опитваме да постигнем заедно с местната власт", допълни Димов. Той припомни, че автомобилният транспорт е един от двата големи източника на замърсяване с фини прахови частици, наред с битовото отопление.

Министър Димов заяви, че в края на първото полугодие на тази година се очаква да бъде отворена Ос „Въздух" от Оперативна програма „Околна среда". По нея общините ще могат да кандидатстват и за финансиране, свързано с намаляване на замърсяването на въздуха. „С това се надяваме да подпомогнем както Софийската, така и всички останали български общини да направят крачка напред за подобряване на качеството на въздуха", заключи министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай