Изборите местят баловете

5 до 7 дни неочаквана ваканция заради матури и избори

Изборите местят баловете | StandartNews.com
  • 5 до 7 дни неочаквана ваканция заради матури и избори

Избори и изпити ще осигурят близо една седмица неочаквана ваканция за учениците, на които не им се налага да държат изпити. Децата ще почиват от 23 до 27 май, период, който обхваща втората матура, празника на Кирил и Методий 24 май, изборния ден 26 май и 27 май - денят, в който след изборите за Европарламент се пренареждат класните стаи.
Ваканцията обаче може да се удължи повече, тъй като първата матура по български език и литература е на 21 май, а втората матура по желание е на 23-ти. Почивния ден между двете дати директорите на училища най-често използват за спортни празници или зелени училища. В някои от школата той обаче ще се ползва за учебен. "Смятаме да използваме 22 май като учебен ден, защото преди това имахме твърде много почивни", заяви пред "Стандарт" директорът на 119 СУ Диян Стаматов. "Имахме празник на училището, заради който също се ползваше почивен ден, и децата изпуснаха учебен материал", допълни той. Като учебен ден 22 май ще бъде използван и в 31 СУЧЕМ, заяви неговата директорка Надежда Николчева. Част от училищата обаче смятат, че няма смисъл да вкарват един-единствен учебен ден в рамките на шест почивни и предпочитат да организират спортни празници и дни на таланта. "Със сигурност част от родителите са планували пътувания в рамките на тези дни и няма смисъл да измъчваме част от децата да учат, а други да изпускат учебен материал. Предпочетохме да направим вместо това ден на таланта, като всички ученици ще могат да покажат своите спортни и художествени качества на няколко сцени", разказа директорът на 51 СУ Асен Александров. Той сподели, че децата и без това очаквали с нетърпение подобен фест, така че според училищното ръководство най-подходящата дата била в дните между изпитите. 107 ОУ също ще заложи на спортен празник, обеща неговият директор Данко Калапиш.
Изборите ще изместят и абитуриентските изпращания в училище, тъй като в дните от 25 до 27 май в школата няма как да бъдат допускани ученици. По думите на директорите, изпращанията в около една трета от софийските училища вече няма да се правят в школския двор, а децата директно ще се събират пред ресторанта, където ще празнуват. "Нашите ученици имат бал на 26 март, когато са изборите и са изрично предупредени да дойдат директно пред хотела, в който ще бъде балът им. Неприятно е, но и преди няколко години имаше подобен проблем", разказва шефът на 119-то училище Диян Стаматов. Директорът на 51-во СУ Асен Александров споделя, че неговите ученици за втори път ще се изпращат пред културния дом на Красно село, след като подобна ситуация е имало и на предишни избори. "Парадоксално обаче, това се оказа по-добър вариант. Там има повече удобни места за паркиране за близки и родители на абитуриенти", заяви той. Имало и по-добра техника, чрез която да се отбележи изпращането на децата.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай