Искат разследване за „Черният лебед”

Елисавета и Лозан Панови уцелиха джакпота с имотните си сделки

Искат разследване за „Черният лебед” | StandartNews.com
  • Елисавета и Лозан Панови уцелиха джакпота с имотните си сделки

"Свободна Европа" и "Антикорупционния фонд" да направят разследване за имотните сделки на шефа на ВКС Лозан Панов и съпругата му Елисавета, призова политологът Антон Тодоров след като стана ясно, че на сватбата им през 2015 година са кумували собствениците на "Артекс" - Весела и Пламен Мирянови.

Пламен и Весела Мирянови, собственици на "Артекс"

"Панов и "Черния лебед", както се разбра, бият всички по еФтинджос апартаменти от същата тази фирма", пише във фейсбук Антон Тодоров и припомня, че фирмата продава на жената на висшия магистрат луксозно жилище от 172 кв.м. и два гаража в кооперация на ул. Елемаг" № 32 в елитния столичен квартал "Изгрев" или общо 211,2 кв.м. срещу едва 93 004,5 лв. Това е близо четири пъти по-евтино от цените по това време в района - през 2013 г., твърди Тодоров като припомня, че средната стойност на квадрат там е била 1100 евро, а жената на Лозан Панов е купила за 225 евро. Така тя получава жилище за близо половин милион срещу едва 100 бона, а Лозан Панов и жена му са платили около три пъти по-малко от Цветанов и Цачева, пише още Тодоров.

ВИЖ ОЩЕ: Панов рекордьор с евтиния си апартамент от Артекс

Жената на Панов получи прякора не от Тодоров, а от лидера на "Да България" Христо Иванов още през лятото на 2016 година, когато я посочи като пречка магистратът да бъде номиниран за президент от прословутия приятелски кръг на Прокопиеви – „Арго”.

ВИЖ ОЩЕ: Панов с евтино жилище от кумовете си от Артекс

Впоследствие излязоха публикации, че Елисавета фигурира в масивите на МВР като лице с криминални прояви и е била обект на проверка  заради нерегламентиран достъп до банковите сметки на първия си съпруг, непосредствено след неговата кончина. Тогава Панова обяви себе си за жертва на работата на втория й съпруг – Лозан Панов и пусна „отворено писмо” до медиите, в което нападаше върховни съдии, членове на Висшия съдебен съвет, политици и медии.

ВИЖ ОЩЕ: И НАП влиза в "Артекс"

Днешната новина, че точно Панови са уцелили джакпота в имотните сделки за властта, поражда редица въпроси за зависимостта на висшите магистрати. И хвърля светлина върху въпроса – защо Лозан Панов така ревностно отказваше да  подаде имотната си декларация като наруши закона. И дава обяснение защо така яростно нападаше шефа на КПКОНПИ месеци наред.
Последните дни обаче не са от най-щастливите за Панови. Само преди дни шефът на ВКС вече се оказа и доказан нарушител на закона след решение на Административен съд София-град, което е окончателно и не подлежи на обжалване. Днес станаха ясни не само кумувете, но и брачното свидетелство. Съпрузите от "Артекс", скандализирали обществото с ниски цени на апартаменти за видни хора – Мирянови, са кумували на Лозан Панов и Елисавета навръх Св. Валентин през 2015 г, пише ПИК и показа прословутия акт №13 от район "Средец" в столицата.

ВИЖ ОЩЕ: Проверяват сделките на "Артекс" 4 години назад

Кошмарът на висшият магистрат - Пламен Георгиев, пък е на път да се сбъдне първо за кума му. Видният строител ще има повече срещи с Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, отколкото с клиенти, защото шефът КПКОНПИ обяви, че ще изиска всички документи във връзка с покупко-продажбата на жилища от „Артекс“ три-четири години назад.

Той припомни, че в момента хората му проверяват покупките на имоти от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Ваня Колева и Красимир Първанов. Но добави: „Тук идеята е не да претупваме нещата. Ние изискваме всички документи във връзка с покупко-продажбата на жилища от „Артекс“. Георгиев посочи, че ще се анализира дали има и други лица, които също са купували от тази фирма. „По този начин ще се направи една всеобхватна проверка, като искаме всички разрешителни, които са издавани на тази фирма. Искаме да разровим докрай всичко“, обясни Георгиев.

ВИЖ ОЩЕ: Цв. Василев давал по 25 бона на Костов месечно

Беди съпътстват тези дни не само Панови, но и техните приятели. В днешното заседание на мегаделото за КТБ лъсна още една добре прикривана тайна - бившият премиер Иван Костов получавал по 25 бона от банкера- беглец всеки месец. Един от покровителите на магистрата, се оказа на хранилка при Цветан Василев. А дъщеря му - Мина, както също стана известно в медиите, прекарвала голяма част от свободното си време с мадам Панова. Очевидно облаците около магистратът - политик все повече се сгъстяват.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай