Таков: Искаме финансови облекчения за софиянци

Проблемът със строежите в Южния парк тепърва ще избухне

Таков: Искаме финансови облекчения за софиянци | StandartNews.com
  • Проблемът със строежите в Южния парк тепърва ще избухне
  • Бюджетът на столицата трябва да е израз на политики, а не счетоводна сметка
  • Инвестиционната програма на София е зависима от европарите

Иван Таков е роден през 1979 г. в София. Завършил е 133 СОУ "А.С.Пушкин" и университета МакГил в Монреал, специалност "Финанси". Работил е в БНБ, в търговска банка и е бил изпълнителен директор в чуждестранен инвестиционен фонд. Трети мандат е общински съветник от БСП в СОС. Заместник-председател е на групата на "БСП за България" и на Комисията по финанси и бюджет, член на комисиите по опазване на околната среда, земеделие и гори и по икономика, собственост и дигитална трансформация. Заместник-председател е на Градския съвет на БСП - София и е председател на Районната организация на партията във "Възраждане".

  • Колективното безхаберие отне живота на 16-годишно момче
  • Настояваме районните кметове да получат повече пари за улични ремонти и осветление, заявява Иван Таков в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Г-н Таков, как ще коментирате случая с 16-годишното дете, което почина от токов удар, стъпвайки на шахта с необезопасени кабели? Носи ли отговорност кметът на район "Триадица" или столична голяма община?
- Едно младо момче изгуби живота си, а институциите си прехвърлят топката. Цялото общество очаква ясен отговор от компетентните органи кой е виновен за това нещастие. Дотук чухме от кмета Фандъкова констатации, обяснения и оправдания. Не разбрахме обаче защо, след като тези павилиони на бул. "Иван Гешов" са незаконни, са там. Защо предписанието за отстраняването им го издават на пожар, след като едно 16-годишно момче загуби живота си? Чия безотговорност струва тази смърт? Искаме ясни и точни отговори. Настояваме да бъдат посочени виновните. Обществото трябва да знае какви наказания ще понесат отговорните за допускането на тази трагедия.Към този момент е сигурно само, че причината за този фатален инцидент, без съмнение, се крие в липсата на контрол. Ако всички по веригата - Столична община, районна администрация, инспекторат, електроразпределително дружество, наемателят на обекта си бяха свършили съвестно работата, това нещастие нямаше да се случи. Тъжната равносметка е, че колективното безхаберие и демонстративната безотговорност отнеха един невинен човешки живот.
- Проблемът с неоправените и непочистени шахти винаги е стоял. Предстои приемането на бюджета на София за 2021 г. Предвидени ли са средства за решаването на този въпрос?
- При всеки по-силен дъжд, софийските улици се превръщат в плавателни канали, а София заприличва на декор от поредния апокалиптичен филм. Години наред слушаме едни и същи оправдания. Това не било просто дъжд, същински потоп с библейски размери. Е, и шахтите, и речните корита не били съвсем почистени, но нямало достатъчно средства. При бюджети от над 1,7 милиарда лева, които разпределя Столична община, подобни оправдания звучат нелепо. 
- Коментирахте, че бюджетът трябва да е израз на политики. Кои политики са обезпечени в него и кои не?
- Продължавам да твърдя, че бюджетът трябва да е израз на политики, а не просто счетоводна сметка. В бюджета на Столична община за 2021 г. за пореден път няма ясни приоритети. Отново акцентът е върху няколко големи инфраструктурни обекта за сметка на вътрешнокварталната инфраструктура. Въпреки широко рекламираните обещанията за промени в управлението на града, новият бюджет по нищо не се различава от досегашните и не осигурява перспектива за трайно решаване на нито един от хроничните проблеми на столицата.Оценявам положително, че миналата година държавата отпусна на Столична община 65 милиона лева за справяне с недостига на места в детските градини и детските ясли. Друг е въпросът дали общината има управленски и административен капацитет да се справи в определените срокове и с необходимото качество с решаването на този така наболял от години проблем.В Бюджет 2021 отново не виждам цялостна и последователна стратегия за разрешаване на основните проблеми на София и осигуряване на комплексното развитие на града. Не са адресирани основни въпроси във функционирането на града, като преодоляване на диспропорциите между центъра и крайните квартали, справяне с трафика, с хаоса в паркирането, със съсипаната вътрешноквартална улична инфраструктура, с липсата на общинска жилищна политика.
- Как с бюджета за 2021 г. София помага на хората и бизнеса в пандемията?
- Никак! В последните месеци СОС гласува някои облекчения за бизнеса, свързани най-вече с пълна или частична отмяна на наемите на общински нежилищни имоти и тротоарно право. Освен продължаващата здравна криза, през 2021 г. неминуемо ни очаква и икономическа. Затова е крайно време Столична община да помисли за реални финансови облекчения и за гражданите на София. В тази връзка, в края на миналата година групата на БСП предложи намаляване с 10% на такса "смет" за недвижимите имоти на граждани. По вече установена традиция, нашето предложение беше отхвърлено от управляващото мнозинство без всякакви аргументи.
- ГЕРБ обявиха два основни приоритета за 2021 - развитие на кварталите и ремонт на улици и тротоари. Как се решават тези проблеми?
- Тези проблеми се решават с целенасочена политика, която да е финансово и административно обезпечена. В Бюджет 2021 не виждам нищо такова. Нещо повече, макар и крайно недостатъчни, предвидените средства за изграждане, ремонт и поддръжка на уличната мрежа за миналата година са изразходвани едва на 80%. Това още веднъж показва управленската немощ на Столична община.
- Какви корекции в бюджета ще предложи БСП?
- Много са корекциите, които искаме да предложим. Но БСП винаги е била политически отговорна партия и съзнаваме, че освен здравната криза, предстои и икономическа, както вече споменах. Това неминуемо ще даде отражение върху приходната част на бюджета. Затова ние ще ограничим нашите предложения до мерки, насочени директно към жителите на София, повече средства за районните кметове, както и допълнителен ресурс за придобиване на земя.
- Съветниците социалисти поискахте допълнителни 53 млн. лв. за районните кметове. За какво са необходими тези пари, какви проекти ще се реализират с тях?
- Видно е, че този кмет и администрацията са стигнали тавана на техните управленски възможности. Нямат необходимия капацитет да реализират и без друго неамбициозните си намерения в развитието на столицата. Всяка година по над 200 милиона лева остават неусвоени по инвестиционната програма на Столична община, като неизразходваната сума за 2020 г. е 265 милиона лева!Наш предизборен ангажимент беше поне 10% от средствата по инвестиционната програма да бъдат предоставени на районите кметове. Те не може и не бива да бъдат използвани като пощенски кутии. Районните кметове също са избрани пряко от гражданите и най-добре познават техните проблеми. С по-голяма децентрализация на бюджета търсим подобряване на средата и условията на живот в жилищните комплекси и квартали. Допълнителните средства са необходими най-вече за ремонт на овехтялата на много места вътрешноквартална инфраструктура, включваща улици, тротоари, улично осветление...
- Как оценявате инвестиционната програма на общината?
- Като все по-силно зависима от средствата от ЕС по оперативни програми, което изправя пред много големи предизвикателства града в бъдеще, когато тези програми приключат.За мен инвестиционната програма за 2021 година е поредната пропусната възможност за решаване на най-наболелите проблеми на столицата и на нейните жители.
- БСП ще подкрепи ли бюджета?
- Не виждам никакви основания да подкрепим проектобюджета на Столична община за 2021 г. Въпреки многократните уверения и обещания от кмета Фандъкова за повече прозрачност и увеличаване на децентрализацията при формирането му, по трайно утвърдената от ГЕРБ практика проектът на сборния бюджет на Столична община отново беше изготвен изцяло "на тъмно" от общинската администрация и беше представен на общинските съветници в последният възможен момент. За пореден път грубо бяха отнети основните правомощия на висшия орган на местното самоуправление в София да разработва политиките и приоритетите за развитието на града, които да намират отражение в бюджета. Представянето на проекта в този му вид и по този начин, води до неговото формално обсъждане и приемане, което превръща Столичния общински съвет в  обикновен придатък на общинската администрация.
- Забраната за строителство в Южния парк и други зелени площи падна в Конституционния съд. Как може да бъде гарантирано, че любимият парк на столичани няма да се превърне в строителна площадка?
- Това е поредният дълго замитан под килима проблем от страна на Столична община, който е на път да избухне с пълна сила. Точно по тази причина общинските съветници от БСП винаги сме настоявали за увеличение на средствата за придобиване на земя. Вместо това, предложението на кмета и управляващите е за намаляване на тези средства, като са предвидени само 8 милиона лева за 2021 г. По експертни оценки само за частните имоти в Южния парк ще са необходими около 200 милиона лева.В крайна сметка от неглижирането на този проблем от страна на управляващите, потърпевши отново ще бъдем всички жители на София...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай