Иманяри разрушиха римския мост в Дрангово

Иманяри разрушиха римския мост в Дрангово | StandartNews.com

Серия от набези са извършили иманяри в последните дни на територията на община Кирково. Разрушен е римският мост край Дрангово, а на гробището до Тюркян чешма край Могиляне, е изкопан ров с дълбочина 3 м, съобщава 24rodopi.com. Последно иманярите били на двете места в нощта срещу събота.

Не е ясно дали са открити някакви ценни находки. Полицията в Кирково е сезирана за действията на иманярите.

Според народно предание в района на Дрангово били заровени осем товара със злато. Скрил ги по османско време чорбаджия от Гюмюрджина. На дъното на езерото Синия вир лежал камък с надпис на арабски, който посочвал мястото.

„Този ров, който го виждате - два на два метра и дълбок около три метра, означава, че е открито нещо. Явно са търсели този стар надгробен камък, на който е поставен особен знак", разказват местните жители край едно от местата, на които иманярите са копали.

Ровът се намира на 20 м от гроба на 17-месечната Тюркян, която загина на 26 декември 1984 г. по време на мирен протест срещу смяната на имената в Могиляне.

Освен в гробището златотърсачите отново са посегнали на конструкцията на един от най-красивите мостове в Родопите - край Дрангово.

„Последният път идваха иманяри от Гърция, табелата на колата сочеше, че са от района на Ксанти. Разпитваха за стар бунар край селото. Някога тук е минавал пътят за Исчеке (Ксанти – б. р.). Край него са били заравяни много алтъни. Мостовете в района са много стари, строени са заедно с пътищата за Беломорието", разказват жители на Дрангово.

На няколко километра от границата има два моста, които според местните са строени преди около 2000 години. Единият е в центъра на Дрангово и свързва двата бряга на река Дранговска. Висок е 5 м и някога е бил с пет свода, но два от сводовете са отнесени от водата след като иманяри са отслабили конструкцията.

Разрушеният мост е разположен над горното течение на река Пещерска, приток на Дранговската река. Той е бил единствената връзка между махалите при порои.

През 1978 г. в книгата си "Стари мостове в Кърджалийски окръг" Иван Балкански е описал моста в Дрангово като един от най-красивите в Родопите. Сводът е широк 13 м, висок 5,90 м, пътното платно е дълго 32,45 м и широко 4,30 м.

Мостовете са правени само от камък и вар. Според местните тайната на дълголетието на съоръженията е в начина на построяване.

"Правели са варта на място, гасели са я, докато редели камъните. Ей затова са толкова здрави", разказват местните жители. Зидовете са с обработени речни камъни, приблизително еднакви като размер, вътрешната част се пълнела с чакъл.

Местната легенда разказва, че за да се запазят толкова дълго време мостовете, е даван курбан. Според някои предания в жертва бил даден дори и човек.

Често в последните години в Дрангово се появявали хора с фотоапарати и металотърсачи. Преди време тук беше арестуван иманяр, разбил тракийски храм от III-II век пр. Хр.

Мъжът успял да изрови от древното светилище, което се намира на самата гранична бразда с Гърция 61 бронзови статуетки, сред които 17 тракийски конници, и 8 монети с изображения на Зевс и Аполон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай