Има ли теч на лични данни след хакерската атака

Директорът Сергей Цветарски уверява, че няма

Има ли теч на лични данни след хакерската атака | StandartNews.com

„Няма теч на лични данни или данни от какъвто и да е било друг характер“, увери пред БГНЕС директорът на Националният статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски.

Цветарски взе участие в парламентарната Комисия по дигитализация, където предостави информация пред депутатите за хода на електронното преброяване, хакерските атаки и проблемите с достъпа до сайта на преброяването, които започнаха още в първите дни.

„Това беше по-скоро препълване на каналите и затрудняване на достъпа до самото приложение за самопреброяване“, подчерта директорът на националната статистика. Цветарски припомни, че е подготвено и предложение за удължаване на срока на е-преброяването със 7 дни, но финалното решение за това ще бъде на Министерския съвет.

Първоначалното решение е то да приключи на 17 септември, но разтеглянето във времето ще даде възможност на повече хора да се преброят електронно, което е от ключово значение в условията на епидемична обстановка.

По последни данни от тази сутрин над 700 хил. души вече са се преброили електронно, съобщи още Цветарски и подчерта, че очаква до края на днешния ден те да достигнат около 1 млн.

„Това, което се случи в началото на преброяването, ни върна малко назад в нашия график. След като всички проблеми бяха отстранени, хората могат да се преброят. Приложението е удобно, за около 15 минути може да бъде одобрено едно домакинство“, каза още директорът на НСИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай