Илинден е. Морето взема жертви.Как да се предпазим

Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека

Илинден е. Морето взема жертви.Как да се предпазим | StandartNews.com

Днес е голям празник - Илинден по нов стил. По стария календар българите почитат Свети пророк Илия на 2 август. Вярват, че той е господар на небесните природни стихии, владее светкавиците, градушките и гръмотевиците. Според народните поверия, когато Свети пророк Илия препуска с огнената си колесница по небесните пътища, причинява гръмотевици и огън.  Ако светецът се разсърди, пуска от ръкава си ледени зърна или пък заключва дъждовете в небесна пещера и на земята настъпва суша.

На Илинден не бива да се влиза в морето, защото на този ден то взема жертви. Тогава често има мъртво вълнение, затова рибари казват: "Илинден идва в мъртвата хватка на морето“.

Какъвто човек влезе пръв в дома ви, такава ще бъде и цялата година, казват хората. Те вярват, че на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека.

Кой е Свети пророк Илия? Бил е от потомството на Аарон, от град Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той наистина се доказал като крепост на вярата.

Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил.

 

Народът видял това и приел истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята. Илия пророкувал 25 години и край река Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

Днес имен ден празнуват: Илия, Илиян, Илияна, Илина, Илко, Илка, Илчо.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай