Граовско тресене в пернишкия театър

Граовско тресене в пернишкия театър | StandartNews.com

Граово е исторически, географски и етнографски отделена област в Западна България. Териториално днес обхваща Безнишка община и по-голяма част от пернишките села. На запад е Трънско и там е Знеполе, а Радомирският край е Мрака. В област Перник са и общините Земен и Ковачевци, които попадат в Краището. Всички тези области са част от Шопската фолклорна област. Така са решили етнолозите някога, доста отдавна, но граовци са убедени, че това деление не е справедливо, защото те са

различни и по носия, и по говор

и по песни и хора. Затова държат да ги наричат граовци, а не шопи. Това е много характерно за изпълнителите на фолклор, особено автентичен - и професионалните и любителите певци и танцьори държат да се казва, че песните и танците им са граовски.

Тъкмо тези неповторими граовски ритми събраха многобройна публика в залата на театъра в Перник на небивал концерт. На една сцена се качиха четири от легендарните изпълнителки на граовски песни. Граовският концерт под наслов „Фолклорът – настояще и бъдеще" събра за първи път в обща изява в Перник популярните граовски певици Павлина Горчева, Радка Алексова, Лиляна Галевска и Сорина Богомилова.

Събитието беше в едноименната рубрика на оркестър „Граовска младост" към пернишкия Дворец на културата с ръководител Венцислав Андонов, просъществувала повече от 20 години, но този път не в камерната зала, както обикновено, а в театралната. Изкусният майстор на гайдата Венцислав Андонов, ръководител и на оркестъра, и на целия ансамбъл, беше изправен пред изпитанието да е сценарист и водещ, а в същото време и музикант.

Във фолклорния концерт участваха и танцьорите от ансамбъл „Граовска младост" с ръководител Тодор Тодоров и танцова формация „Асти денс" с ръководител Ники Бояджиев. Сред публиката в препълнената зала бяха областният управител на Перник Ирена Соколова, кметът на общината Вяра Церовска, викарийният епископ на Софийска епархия Белоградчишки епископ Поликарп. Владиката, кметът и губернаторът заедно с всички в залата с много любов и бурно аплодираха всички участници в концерта. Аплодисментите се засилваха при характерното за граовските песни т. нар. тресене, което

изисква много майсторлък

освен дарбата. Спонтанно публиката прекъсваше с ръкопляскане изпълненията на певиците и всеки път, когато в някоя от песните се споменеше нещо пернишко - моми, места, имена на местности и села.

С тази изява бяха отбелязани 70-годишнината на Лиляна Галевска, чийто рожден ден беше през февруари и 80-годишнината на Павлина Горчева, която има и 64 години кариера на изпълнителка на професионалната сцена. Тя се оказа сред любимите певици на владиката, но на сцената с нея се изяви малко момиченце. Детето излезе от публиката водено за ръка от своя дядо, за да поднесе цветя на достолепната певица. Двете нещо си пошушукаха встрани от микрофона и се разбра, че именитата певица ще изпълни музикално желание на невръстната си почитателка. Каква беше изненадата за публиката, когато момиченцето зае доста професионална стойка до певицата и заедно с нея под акомпанимента на оркестъра двете запяха "Църнилчице, девойкьо".

Аплодисментите бяха като гръм, а малката не се смути никак и довърши песента и после получи от Павлина Горчева цветята, които преди това й подари. Сред публиката имаше много просълзени любители на граовската песен. Концертът сам по себе си е сериозна надежда, че граовският фолклор има бъдеще, особено като има такива деца, достойни продължители на традицията. Предният ден в Обединения детски комплекс в града имаше честване на 30-годишнината дейност като диригент на детски народен хор на Мариана Янкулова и в концерта

участваха няколко поколения

певици, научили от нея майсторлъка на граовското пеене. Много от тях бяха на концерта като публика. За тях именитите певици, включени в концерта са пример, който могат да следват. И четирите са били и все още са солисти на ансамбли и и певчески формации и са прославяли българската и граовската фолклорна песен по целия свят. Те са в основата на "Мистериите на българските гласове" и на "Космическите гласове на България". Песните им са уникални и след тях са ги запели и други певци и учениците от музикалните училища. Да ги послушат бяха дошли както ветерани като Стойчо Стоилов и Мишо Михайлов, така и по млади граовски певци като Ева Валентинова, Димитър Лукарски, Антонио Симеонов.

Приемствеността и популяризирането на граовския фолклор беше и една от целите на организаторите на концерта. Той се осъществи със съдействието на общината и Двореца на културата по идея на Сорина Богомилова и с подкрепата на местния бизнесмен Марио Агонцев, радетел за прокарване на политики от местната власт за утвърждаване и популяризиране на граовския фолклор, традиции и духовност. Предприемачът се ползва със съдействието на работодателското сдружение КРИБ- Перник и лично на неговия председател Георги Милев. В момента те

подготвят голям фолклорен събор

на граовци, който ще се състои на поляните край Църногорския манастир над село Гигинци в средата на юли. Преди това още на 2 май там ще има изява на граовски изпълнители за традиционния народен събор при манастира.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български епископ Поликарп поднесе цветя от името на Светейшия патриарх и поздрави изпълнителите, като им пожела здраве, благословение и достойно представяне на българската и световни сцени. Да разнасят фолклорното богатство на България по цял свят и да свидетелстват чистотата на православната си вяра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай