Гонят шефа на ВиК в Перник

Водният режим ще продължи поне до април идната година

Гонят шефа на ВиК в Перник | StandartNews.com

"Ще предприемем мерки с Община Перник. Вече имаме и изводи от 7-дневната проверка. Полезният обем на язовира е 20 млн. кубически метра. Хидроложките доклади показват, че притокът на водата на язовир Студена е бил 4 пъти по-малко от януари до октомври тази година. През 2019 година притокът на вода е бил 11 млн. куб. метра, а през 2018 година - 40 млн. куб. метра", заяви заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Във връзка с водната криза в Перник Нанков даде извънреден брифинг в града. 

"Огромни са проблемите в ВиК-Перник. Фактурираните количества, достигнали до абонатите са 3 млн. куб литра. Неотчетените води са над 10 млн.куб метра. 76% е загубата на вода, за съжаление на всички", разкри зам.-министърът на регионалното развитие.

"Вторият огромен проблем е старата и амортизирана водопреносна мрежа. В някой от населените места загубите са били 90%. Вината е и в ВиК дружеството", коментира още Нанков.

"Липсата на диалог в ръководството на ВиК дружеството е сред основните причини за кризата. Грешката на Витанов е, че не е осведомил Общината месец по-рано. Засушаването е друга причина, а и авариите, които са над 2700 за 2019 г.", заяви той и допълни, че още днес директорът на ВиК-Перник инж. Иван Витанов ще бъде освободен от поста си.

"Има внушение, че ремонтът на язовира е довел до засушаването. Избрахме най-скъпия способ за ремонт – с водолази и без прекъсване на водоснабдяването", заяви зам.-министърът на регионалното развитие.

"Режимът ще продължи поне до април 2020 г. По-голямата част от другите водни източници също са пресъхнали. Те не са бъдеща алтернатива за водоснабдяване", каза още той.

"Финансовото състояние на ВиК-Перник не е сред най-лошите. Ще обезпечим големите финансови проблеми пред дружеството. Има вариант е за кредит. Ще видим какво ще направи бъдещето ръководство на дружеството", завърши Николай Нанков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай