Голямото поскъпване. Непосилни суми за първолак

Подготовката за първия учебен ден излиза една минимална заплата - без техниката за дистанционно обучение

Голямото поскъпване. Непосилни суми за първолак | StandartNews.com

Голямото поскъпване вече здраво се усеща по джоба. Разходите за първолак са скочили двойно, в сравнение с миналата година. И днес думите са непосилни на фона на минималната работна заплата от 650 лв., показва проверка на „Стандарт” по магазините.

Децата имат нужда от униформи, дрехи за учебните часове и за спорт, обувки, раница, тетрадки, подвързии, помагала, най-различни пособия. Отделно много родители трябва да купуват и компютри или таблети, предвид очакванията отново да има дистанционно обучение.

Вероятността от затваряне на класните стаи сериозно притеснява семействата. Повечето са започнали да купуват необходимите неща за първия учебен ден месеци преди 15 септември.

Около 500 лева излиза подготовката на първокласник за учебната година без техниката за дистанционно обучение. Сумата включва само нещата свързани с училищното всекидневие – раница, несесер, тетрадки, помагала, дрехи, обувки, униформа. Хитовите училищни аксесоари с актуални герои от игри и филми вдигат сумата до 600 лв.  

Сумата за по-големите деца – до 8 клас, не е по-малка. В нея дрехите и обувките, които малчуганите бързо израстват, заемат все по-голямо перо, а и по-принцип са по-скъпи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай