Голяма новина за учителите. Ето как заплатите им ще вървят нагоре

Колкото се може по-скоро всички деца трябва да се върнат в клас

Голяма новина за учителите. Ето как заплатите им ще вървят нагоре | StandartNews.com

Ще бъде договорено и по-високо възнаграждение за учителите за 2022 г., ако продължи тестването и заболеваемостта не спадне, съобщи пред НоваНюз председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Министерството на образованието и синдикатите се договориха персоналът, който извършва тестовете на малките ученици, засега да получава по 100 лева. Тези пари ще започнат да се изплащат още от този месец, увери тя.

„Двете министерства се договориха, че трябва да се върнат в училище 5 и 8 клас, като се осигурят безплатни тестове и за тях. Те могат и сами да се тестват, учителят само ще наблюдава. Дълбоко съм убедена, че те трябва да се тестват вкъщи и да носят готов резултат. Дълбоко се съмнявам, че министрите ще се съгласят на това и отново ще натоварят образователната система”, добави Такева.

Тестовете, които трябва да се правят два пъти седмично, отново изправиха едни срещу други родители и администрация. Според Такева има напрежение. Тя е убедена, че еуфорията на доброволците ще премине и всичко ще остане в ръцете на учителите.

„Няма да спра да повтарям, че трябваше да гласуваме повече доверие на родителите. Никой родител няма да изпрати детето си болно на училище. Вкъщи детето ще бъде спокойно. Сега това създава напрежение в образователната система”, смята тя.

Според нея децата в училище получават по-добри знания. Тя е на мнение, че колкото се може по-скоро всички деца трябва да се върнат в клас. 45% от членовете на синдиката са ваксинирани, а 25% са изкарали COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай