Големи новини за пенсионерите. Радост от 1 януари

Ето най-чаканите от възрастните хора промени

Големи новини за пенсионерите. Радост от 1 януари | StandartNews.com

Новата 2022 г. дойде с големи новини за пенсионерите. През първите шест месеца на новата година те ще продължат да получават месечната добавка от 60 лв. към своите пенсии. Това е антикризисна мярка срещу ковид пандемията. От нея ще се възползват всички възрастни хора, независимо от размера на пенсията им.

Шест месеца по 60 лв. ще получават 2 058 100 български пенсионери, които правителството реши да подкрепи финансово в условията на пандемия.

За изплащането на добавките за шестте месеца правителството ще отпусна допълнителни 750 000 000 лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване. Изплащането на добавката е за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 г.

От днес стартира и новата програма за насърчаване на ваксинацията сред възрастните хора. Еднократна добавка в размер на 75 лева ще получи всеки пенсионер, който има приключен цикъл на ваксинация от две, плюс трета /бустерна/ доза. Парите ще бъдат изплатени със следващата му пенсия.

Парична добавка в същия размер ще има и за онези, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето на третата.

Правителствената програма за насърчаване на ваксинацията се очаква да продължи до края на юни 2022 г. За нея кабинетът отпусна 100 млн. лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции.

 

Вижте всички Новини от деня

Четете вестник Стандарт онлайн безплатно до 31.01.22 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай