Гмеж на морето преди ковид вълната

Курортите на юг препълнени, летовници воюват за сянката

Гмеж на морето преди ковид вълната | StandartNews.com

* Курортите на юг препълнени, летовници воюват за сянката

* Забраната да пиеш узо в таверна, ако не си ваксиниран, охлади леко наплива към Гърция

Предупрежденията, че идва нова ковид вълна, накараха много българи да стегнат спешно куфарите за морето, за да избегнат евентуални ограничения. Зверските жеги в градовете също пришпориха хората да потърсят спасение край морските вълни и бриза.

Курортите на юг от Бургас се напълниха. Приморско е заето на 100% поне до средата на август. По улиците вечер не можеш да се разминеш, очакват се още 15 000 да дойдат в градчето за фестивала през уикенда.

Слънчев бряг също се пълни, 15 000 автомобила са търсили място за паркиране още в сряда, а през почивните дни напливът ще е още по-голям, разказват работещи в курорта. 

Друга причина за наплива към българското море са и увеличаващите се случаи на коронавирус в съседна Гърция, където много нашенци обичат да почиват. От 15 юли там въведоха нови правила, според които в кафене или ресторант можеш да седнеш само с актуален и отрицателен тест за COVID или ваксинационен сертификат.

Има заведения, които приемат само ваксинирани с две дози клиенти, както и смесени - където могат да си правят компания и посетители с отрицателни тестове, и такива със сертификати. 

Тези ограничения важат и за фериботите, и за междуградските автобусни линии. При пътуване до островите единствено от децата под 12 години не се изисква сертификат за ваксинация, отрицателен PCR или бърз тест. 

Както знаем, българинът не е особено голям привърженик на ваксинирането. Явно дори и невъзможността да изпие едно узо в таверна или да си поръча фрапе в кафене няма да го накара да си направи имунизация.

Лятo 2021 у нас зaceгa oтчитa пo-cилнo пpeдcтaвянe oт пpeдxoднaтa гoдинa, ĸoгaтo гoлямa чacт oт мecтaтa зa нacтaнявaнe пo Чepнoмopиeтo, ĸaĸтo и мнoгo зaвeдeния ocтaнaxa зaтвopeни, отчитат и от туристическия бранш. "За разлика от миналогодишния сезон, тypиcтичecĸитe oбeĸти ceгa ca oтвopeни, нo oживлeниeтo, ĸoeтo ce зaбeлязвa, нe мoжe дa ни наĸapa дa миcлим, чe e cтигнaт мaĸcимyмът", коментира пpeдceдaтeлят нa Бългapcĸaтa xoтeлиepcĸa и pecтopaнтьopcĸa acoциaция (БXPA) Eньo Eнeв.

Туристическият бизнес веднага се възползва от засиления интерес към градчетата, курортите и къмпингите от Несебър до Ахтопол -  собствениците на хотели, къщи за гости, каравани и вили вдигнаха цените на офертите си за най-търсените месеци - юли и август, средно с 20 на сто още в началото на сезона, съобщи “Труд”, като се позова на представители на туристически агенции. 

Проверка на "Стандарт" показа, че апартамент в малко хотелче в Приморско струва между 170 и 200 лева на вечер и то без каквито и да е било екстри, дори и без закуска! Въпреки това места няма.

След като южните плажове се напълниха “до дупка”, започна битка за шезлонгите. Макар че цената на сянката не е особено евтина - в Приморско шезлонг с два чадъра струва 21 лева, свободни места няма, ако решиш да си поспиш и да отидеш къв 9-10 часа на плажа. Това принуди хората, които държат да са под чадър и да не седят на пясъка, да стават в 5 часа сутринта, да си заемат шезлонг и да си доспиват на него до 8,30 - когато идва служителят, събиращ таксата.

Разбира се, не липсват и тарикати - мятат една хавлия на шезлонга още през нощта преди да се приберат в стаята и си знаят, че когато и да отидат на плажа на следващия ден, ще си имат запазено място. Всичко това изнервя почивката, кавги не липсват. Но къде ли е идеално? 

По Северното Черноморие няма подобен проблем с пренаселване на плажовете и има място за всички, желаещи да събират тен до морето. В курортите на север от него и през тази година се намират изгодни оферти за ваканция, при това с намаление от 15-20 на сто в сравнение с миналия летен сезон, пише "Труд".

Все пак навсякъде по Черноморието сезонът е в разгара си и свободни места в хубавите места за настаняване се откриват все по-трудно.Семействата с деца предпочитат 4-звездни хотели с пакети “ол инклузив” и собствен плаж. В някои от случаите те предлагат и безплатен паркинг, а басейните с чадъри и шезлонги са добър вариант за малчуганите.

В сравнение с други години обаче сега много по-рядко има аниматори, които да забавляват гостите и децата. А липсата на достатъчно работна ръка се забелязва навсякъде. Малко хотели имат и собствена част на плажа за своите гости.

Много търсени са и бунгала или каравани, които са на самия бряг на морето. В някои къмпинги ги предлагат с всички екстри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай