Глобяват ни 20 млн. лв. заради това, което дишаме

ЕК с четири наказателни процедури срещу България

Глобяват ни 20 млн. лв. заради това, което дишаме | StandartNews.com

Четири са наказателните процедури на Европейската комисия срещу България в съдебна фаза в областта на околната среда и водите и по една от тях има финансови санкции.

Това обяви вицепремиерът по климатичните промени и министър на екологията Борислав Сандов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Крум Зарков от "БСП за България". Делото, по което очакваме санкции, е за наднормените нива на фини прахови частици /ФПЧ/. Сандов обяви, че около 20 милиона лева на година може да плати страната ни от момента на обявяване на първото дело през 2017 г. до момента, в който ние не преустановим замърсяването.

Министърът потвърди, че към страната ни има общо 16 наказателни процедури. Освен гореизброените, други четири процедури са на етап официално уведомително писмо. Една от тях е за липса на транспониране в срок на директивата в областта на генетично модифицирани организми, посочи министърът. Той добави, че предстои да бъде внесен законопроект, който да доведе до прекратяване на тази процедура, предаде БТА.

Към етап на официално уведомително писмо спада и процедурата на депониране и обезвреждане на отпадъци за 52 регионални депа, която министърът определи като трудна за преодоляване. Шест процедури са на етап мотивирано становище. Към тях се отнася неизпълнението на препоръките за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води за населени места до 10 000  жители. Министърът посочи, че тази процедура е възможно да отиде в съдебна фаза.

От думите му стана ясно, че той не е убеден, че България ще успее да се справи и с процедурата за актуализиране на предварителните оценки на риска от наводнения съгласно Директивата за наводненията.

Сандов се надява през следващите месеци да се прекратят останалите процедури в тази фаза, част от които засягат и плановете за НАТУРА 2000.По две наказателни процедури имаме постановени установителни решения на Съда на ЕС.

В изказването си пред депутатите министърът увери, че екипът му ще направи всичко възможно, за да намали броя на наказателните процедури.

В отговор на въпрос на Десислава Атанасова и Михаил Илиев от ГЕРБ-СДС относно качеството на въздуха в Русе, Сандов посочи, че е обсъдил проблема с местната власт и засегнатите страни. Опазването чистотата на въздуха е приоритет. Започнали сме действия по промяна на сегашния начин на контрол, насоките и стимулите към общините, каза той. Министърът уведоми, че са предвидени 15 млн. лв. за мониторинговата мрежа от станции, отчитащи качеството на атмосферния въздух в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай