Гълъб Донев каза причината за пожара в Рояк

Деветте души са загинали вследствие задушаване

Гълъб Донев каза причината за пожара в Рояк | StandartNews.com

Късо съединение в помещението с бойлерите в подпокривното пространство е причина за пожара в дома за възрастни хора в с.Рояк. Деветте души са загинали вследствие задушаване, каза в "Още от деня" социалният министър Гълъб Донев.

Той специално изказа благодарност на децата, които са помогнали за извеждане на хората при инцидента, за да няма повече пострадали. Напълно достатъчен е бил персоналът в дома, с лекар, медицински сестри.

Оцелелите от дома в с.Рояк са настанени в общинския хотел в с. Аспарухово, направен е индивидуален здравен статус, има визия на социалните работници къде да бъдат настанени.

"Нито един от близките на тези хора не е пожелал да ги вземе в семейна среда", отбеляза служебният социален министър.

Гълъб Донев подчерта, че с негова заповед от август се прави проверка на всички домове за възрастни хора в страната, независимо дали са частни или държавни. Проверени са над 95 дома.

Това, което се установява, са изключително големи дефицити в качеството на социалните услуги и грижите за възрастните хора, които се полагат в тези домове. 70% от проверените домове са с констатирани нарушения.

"Пари има, близо два пъти е нараснал бюджетът за социалните услуги, които са делегирана държавна дейност", подчерта Донев, като посочи че проблем е качеството на услугите.

Заложени са в Плана за възстановяване и устойчивост 753 мл.лв. за реформа в грижата за възрастните хора, за деинституциолизацията на домовете, за разкриване на нови социални услуги. Срокът за изпълнение е в следващите 5 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай