"Гео Милев" се въоръжава с канчета и бързовари

"Гео Милев" се въоръжава с канчета и бързовари | StandartNews.com

София. "Честита баня!". Така се поздравяват столичани от кв. "Гео Милев", които са се доредили да си купят с доста зор бързовар и канче. Двете стоки са сред най-купуваните в квартала. Но не заради поредната лятна мода. Най-вероятно тенденцията ще продължи още месец, тъй като в някои части на квартала има цели два месеца режим на топлата вода. Причината за студения душ е спешната нужда да се подменят 32 км от тръбите на "Топлофикация" в София. Така щели да се избегнат аварии през зимата, обясни изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов.

Повечето хора от кв. "Гео Милев" приемат с усмивка въпроса "Как се къпете и как си миете блажните чинии". Те обаче са от щастливците, които са нямали вода само 15 дена. Не така стои положението край зала "Фестивална" и отвъд ул. "Николай Коперник".

Там майтапът остава настрана. Просто защото кранчето ще им бъде спряно цели два месеца."От четири години не са ни спирали душа. Но преди това по цял месец нямахме. Затова сме се подсигурили - имаме бойлер", казва Станка Димитрова.

Тя живее близо до ул. "Шипченски проход". И е от щастливците, които са изкарали без баня 15 дена. "Спомних си години от студентството. Дори извадих още от време оно един голям бързовар. Като учехме с мъжа ми и бяхме на квартира, точно по този начин се къпехме. Вземах една голяма тенджера, топлех водата. После разреждах със студена.

И с канчето - право в банята", разказва Емилия Петрова. Г-жа Незабравка Вълчева е щастлива, защото преди няколко дена е успяла да си вземе нормална баня, тъй като са и пуснали водата предварително. "Аз живея на нисък етаж, но тези, които са по високото, даже не разбраха", казва г-жа Вълчева от ул. "Светлоструй". Докато била на сух режим, разчитала на големия си бързовар. Със същото подръчно средство топлела вода и младата майка Даниела. "Бебето ми е на 4 месеца. Топлим водата, после наливаме в един леген. 

Мишо мрънка, плаче - но няма начин

Справихме се", казва Даниела, докато бебокът неистово гризе пръстчета, тъй като първите зъбки са на път.Възрастна жена обаче не е толкова на кеф от ситуацията с топлофикационните ремонти. "Имам бойлер, който не бях ползвала четири години, тъй като нямахме режим.

Сега още на втория ден от графика се развали. Купих си бързовар, защото нямам 200 лева да извадя за нов бойлер. Трябваше да платя и около 30 лева за монтажа", тюхка се тя. Куп майки от детска площадка край зала "Фестивална" трескаво обсъждат къде има големи евтини тенджери. Не защото чакат родата от прованса и трябва да посрещат гости, а защото са им нужни да топлят вода с бързоварите. "Ние сме от прецаканите - няма да имаме вода два месеца. Едва се изтрайва.

С малките деца е трудно. Гледаме да излизаме само по един път на ден. Защото, като се намърлят децата, едва ги измиваме", казват мамите, доката хлапетата се гонят в прахоляка и юркат люлките. Друг вариант е да се топли вода в пластмасова кофа, която е по-евтина от една тенджера. Там обаче има риск горещата вода да повреди фасона и да я разтопи, казват препатили майки.Най на далавера са софиянци, които са успели така да си планират лятната ваканция, че по време на режима са на море. Малко са тези обаче, които са доволни от студения душ. "Предпочитам да няма режим, въпреки че 

ще спестим малко пари

казват столичани. Техници съветват хората да врътнат кранчето за топла вода, за да са сигурни, че няма да точат оттам. Иначе хем ще се мият със студена, хем ще плащат като за топла. А после като ви дойде фактурата от "Топлофикация", направо ще ви се стори вряла. Най-тегаво е положението с малките кафененца, които нямат пари за бойлери. "В големите заведения веднага си взеха такива.

А ние няма откъде да извадим пари. А със студена вода чаши и чинии не могат да се мият", жалват се сервитьори и собственици. Плачевно е и положението с малките козметични салони, наджипкани в мазета и приземни стаички. "Мием косите на клиентите в кофи с вода, затоплена с бързовари. Защото просто в стаичките няма място за инсталиране на бойлери", казват фризьорите. Някъде дори отказват да правят маникюр и козметични процедури като почистване на лице и епилация. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай