Галъп : Анти ГЕРБ правителство, не нови избори

Това показват проучванията на агенцията

Галъп : Анти ГЕРБ правителство, не нови избори | StandartNews.com

Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство на обявяващите се срещу ГЕРБ сили, отколкото да има нови избори. Обществото обаче почти не вярва, че правителство ще може да се състави.

Изборите са оставили усещане, че са по-скоро честни, макар да не е ясно кой точно е победител и доволните от резултатите да не са много. Не са ясни и перспективите при нови избори. Те вероятно биха донесли още гласове на Слави Трифонов, но може би биха мобилизирали и в полза на ГЕРБ.

Изводите са от бърз сондаж на „Галъп интерншънъл болкан“ сред 831 души по телефона, проведен между 12 и 14 април със собствено финансиране.

И все пак, кой спечели тези избори? Май по-скоро никой истински не е спечелил – 41,7% казват точно така. 5,8% казват, че и ГЕРБ, и онези срещу тях са спечелили.

Директното сравнение дали печели ГЕРБ или „антиГЕРБ“ е 19,8% на 26,5% в полза на „антиГЕРБ“. Този въпрос разбира се е и индиректен индикатор за пристрастия и повтаря общия баланс от 4 април. 

Ако изборите са утре, ГЕРБ вероятно биха имали 27,2%, а ИТН – 23,2%, БСП – 13,8%, ДПС 10,4%, ДБ – 12%, а „Изправи се, мутри, вън“ ще са близо до бариерата с 4,3%.

По-малките, останали на 4 април под бариерата, засега биха останали там, но ако тенденциите се запазят, никакви изненади там няма да са изключени и бихме могли да осъмнем не с 6, а дори със 7 или 8-партиен парламент, сочи сондажът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай