Галерия на колела от Чамлъджа до Хасково

Галерия на колела от Чамлъджа до Хасково | StandartNews.com

Пътуваща изложба показва творбите на 8 художници и 6 фотографи от България и Турция, авторите прокарват културно-историческо трасе от двете страни на границата

Пътуваща изложба „Пътят на художника" представя по нетрадиционен начин районите на община Ивайловград и кметство Чамлъджа (община Кешан, Турция). Осем художници и шест фотографи от България и Турция се представят с картини и фотографии на културно-исторически забележителности, природа, лица и емоции от двете страни на границата. Творбите са вдъхновени и от местни митове и легенди, народни празници, пъстротата на български и турски национални носии, красиви гледки край язовир Ивайловград и залива Сарос, антични паметници, исторически обекти.
В проекта участваха художниците Надежда Кутева, Цеко Ненов, Атанас Андасаров, Георги Липовански, Шуле Кючукоглу, Дениз Чилингир, Гьокан Гюнери и Назми Метин, както и фотографите Красимира Пастирова, Зеки Малунски, Мария Тонева, Семра Анлар, Билюр Осак, Исмаил Ерен.
Фотографиите и живописните платна са създадени по време на пленерите, проведени в двете съседни страни в рамките на проект, който се реализира по програмата за Трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020 г. Партньорите в изпълнението на дейностите - Сдружение „Гражданска инициатива за обществено развиние и интеграция" в Ивайловград и Кметство Чамлъджа (Турция), са насочили усилията си към стимулиране развитието на културния туризъм в региона и превръщането му в привлекателна дестинация за посетители с разнообразни интереси.
Произведенията следват създения виртуален маршрут „Пътят на художника", но не като стандартен туристически пътеводител, а като мистичен разказ за стъпките на артиста, който прокарва културно-историческо трасе с помощта на живописни платна и фотографии.
Творбите ще бъдат събрани във фонд, а идеята е те да оформят пътуваща галерия, за да могат произведенията да стигнат до повече хора. Така, чрез изкуството, ще се популяризират и туристическите ресурси на районите Ивайловград и Чамлъджа.
Прекрасните произведения, събрани в "Галерията на колела", вече направиха едно балканско пътуване - от село Чамлъджа, през Истанбул, Одрин, София до Хасково, за да разкажат за прелестните кътчета от тези малко познати райони на България и Турция и да вдъхновят нови пътешественици.
„По време на работата си от двете страни на границата ние открихме онези мостове, по които винаги ще можем да минаваме-от вила Армира, от крепостта Лютица до Чамлъджа, до Енес. По стъпките на художника ние открихме много лица, много история. Затова пожелавам по стъпките на художника, които прокара това културно-историческо трасе, отразено в художествени произведения и фотографии, да минат и хората от политическата власт, общинската, държавниците. Ако това се случи, съм убедена, че ще има повече хармония между хората.", посочи при представянето на изложбата в Хасково Бисера Йосифова, специалист в изобразителното изкуство и куратор на изложението.
След това дълго пътуване, съвсем скоро произведенията ще посетят и Ивайловград, за да се завърнат там, откъдето тръгва идеята за тяхното създаване. Изложбата ще бъде представена на 17 и 18 март по време на организирания културен фестивал, в който ще участват самодейни състави, група за възстановки, детски творчески формации, майстори на традиционни занаяти от региона. Специален гост на събитието ще бъде рок-дивата Милена Славова.

Настоящата публикация е създадена с подкрепата на Европейския съюз чрез Програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020. Съдържанието на този документ е отговорност единствено на Сдружение ГИОРИ и Кметство Чамлъджа и по никакъв начин не отразява позицията на Европейския съюз или на Управляващия орган на програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай