Габриел: Думата на 2020 ще е иновации

за 2019-га е резултати

Габриел: Думата на  2020 ще е иновации | StandartNews.com

Европейският проект има бъдеще, но за да върви напред, трябва да е максимално близо до хората и да отговаря на техните нужди, както в големите, така и в малкитке населени места. Това заяви в "Годината" на Дарик радио еврокомисарят за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж и вицепрезидент на ЕНП Мария Габриел. Във връзка с Брекзит тя каза, че ще работи за максимална защита на правата на европейските граждани.

"В областта на научните изследвания Великобритания е една от водещите страни по програмата"Хоризонт Европа". Няма млад човек, който да не се интересува от възможностите на  програма"Еразъм" и какво ще се случи след Брекзит. За мен ще бъде важно да направим много бързо такъв тип преговори, че когато говорим за база данни, за млади хора, за научни изследвания, за мобилност, за университети, да не губим доброто партньорство", заяви Мария Габриел.

Сред приоритетите на българския еврокомисар за следващите няколко месеца са бюджетът по програма "Еразъм", както и реализиране на идеята за европейски университети.

Предложението на ЕК е бюджетът за програмата "Еразъм" да се удвои и от 15 млрд. да стане 30 млрд евро. Тоест да позволим не на 4 милиона студенти да пътуват, а на 12 милиона. Досега от тази програма от България са се възползвали 60 хиляди студенти.

Няма как да не спомена идеята за европейските университети - да дадем на младите хора такъв университет, който да е коалиция от много университети в различни държави, заедно с частния сектор. Европейски университет,който позволява образованието да е интерактивно, със споделена инфраструктура, всеки семестър в различна държава, поясни еврокомисарят.

2019 година Мария Габриел обобщи с думата ''резултати'',  2020 -та според нея ще е годината на иновациите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай