Фондовете ще прибират такси за превод на пенсиите

Подкрепяме полицаите, неприемливо е управляващите да обясняват, че няма да дадат на едни, за сметка на други

Фондовете ще прибират такси за превод на пенсиите | StandartNews.com
  • Прехвърлих вноските си в НОИ в първия възможен момент, казва Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа" в специално интервю за вестник"СТАНДАРТ"
  • Подкрепяме полицаите, неприемливо е управляващите да обясняват, че няма да дадат на едни, за сметка на други
  • Когато оперираш с публични средства, информацията за заплатата ти трябва да е публична
  • Заради пандемията са загубени над 400 млн. лева от осигуровки само до средата на годината, през 2018 г. те са с 600 млн. по-малко
  • Ако оставим на пазара да решава, нито ще имаме хора, нито ще имаме икономика

- Г-жо Григорова, във връзка с промените в Кодекса за социалното осигуряване, какво всъщност се случва с втория пенсионен стълб? Как ще се уреди въпросът за справедливото изплащане на сумите?
- Предложени са три варианта за изплащане и те са абсолютно идентични на това, което беше предложено по времето на предишния министър на труда и социалната политика - Бисер Петков. В момента това ще мине без особени обсъждания поради факта, че има нужда от спешно компенсиране на загубените средства в частните пенсионни фондове. Вариантите са три. Единият е абсолютно аналогичен на този в НОИ, а именно пожизнена пенсия. Тук частният фонд поема "риска от преживяване", тоест ако човекът "А" живее повече, отколкото актюерите са изчислили, то частният пенсионен фонд ще трябва да поеме допълнителните плащания. В случай обаче, че осигуреният почине по-рано от предвижданията, то тогава средствата, които остават в неговата партида, ще бъдат заделени, за да може с тях да се изплащат добавките на други пенсионери. Вторият вариант е с изплащане на добавка, която ще е срочна. Тоест, избира се един срок, в който човекът "А" получава определена добавка, след което спира да получава такава, ако живее повече от този срок. И третият вариант, който ще бъде приложим за масовата част от осигурените български лица, на които им предстои пенсиониране, ще бъде задължително изтегляне на натрупаното в личните партиди, което означава, че ще останат без никаква добавка. Искам да добавя, че за преводите, които ще прави частният пенсионен фонд към осигурените лица, те ще трябва да заплатят допълнителна такса. Такава, каквато никога НОИ не е налагала на пенсионери.
- КТ "Подкрепа" ще иска ли промени, които да намалят коефициента от 20%, с който се намаляват парите от втората пенсия в партидите?
- Ние оспорваме намаляването на коефициента на редукция още от самото начало, откакто беше анонсирана тази промяна. В крайна сметка това отново е механизъм за прехвърляне на несъвършенствата на частните пенсионни фондове към НОИ, а всъщност НОИ взима парите си от всички български данъкоплатци.
- НОИ или втора пенсия? Кое да изберем и как да прехвърлим парите си от пенсионния фонд в НОИ в случай, че искаме?
- Аз мога да кажа само моят личен избор какъв беше - прехвърлих вноските си в първия момент, в който можех и беше дадена законова възможност. Всеки човек би могъл да прецени за себе си, като първо разбере къде отиват осигурителните му вноски, защото системата е толкова "прозрачна", че българските граждани изобщо не знаят къде отиват техните осигуровки. Второ, да види колко натрупани средства има. И трето, да направи сметка за колко години като продължителност и в какъв размер ще бъде частната добавка към държавната пенсия. За съжаление това не може да се види на сайта на частния пенсионен фонд, но пък всеки може да провери в сайта на НОИ каква е прогнозната му пенсия. Очевидно е къде има прозрачност - в УПФ-тата или в НОИ.  
- Вече споменахте, че мениджърите на частните фондове вземат космически заплати и призовахте те да бъдат публично оповестени. Може ли да конкретизирате - все пак това са пари от вноските на всички българи.
- Категорично трябва да има публичност. След като няма такава обаче, аз трудно бих могла да кажа колко точно получават висшите мениджъри, които в момента "шетат" по медиите, за да обясняват, че никой не трябва да се отказва от тях. Едно е ясно - когато оперираш с публични средства, трябва да се знае и каква заплата си си определил. В България не малко хора получават по 100-200 000 лв. месечна заплата и е съвсем нормално да се знае колко са си осигурили те, благодарение на нашите осигуровки.
- Как пандемията от коронавирус се отразява на парите ни за пенсия?
- Това, което може да се види от официалните данни на Комисията за финансов надзор (КФН), е, че до средата на тази година са загубени над 480 млн. лева от нашите осигуровки. Какъв ще бъде финалният резултат, ще стане ясно следващата година, но се оказва, че не само при икономическа и здравна криза (каквато е ситуацията в момента), частните пенсионни фондове губят нашите средства. Излиза, че през 2018 г. например, загубените средства са над 600 млн. лева и това са официални данни, които могат да се проследят на сайта на КФН. Всички тези данни ние ги оповестихме и казахме какви ще бъдат резултатите за едно осигурено лице, което в момента например се осигурява на 1000 лв. Тези разчети на финансиста Любомир Христов по-късно доведоха до това, че от Асоциацията на частните пенсионни фондове пуснаха жалба до КФН срещу въпросния експерт. Ако това доведе до налагане на забрана за коментиране на резултатите на частните пенсионни фондове, това категорично означава, че можем да се поздравим с тоталитаризъм на финансовия капитал. По този начин осигурените лица никога няма да имат възможност да разберат какво се случва с техните осигуровки.
- Икономистът Красен Станчев твърди, че бюджет 2021 е антисоциален. Какъв анализ може да направите Вие за бюджет 2021?
- Смятам, че бюджетът тази година и в този му вариант е много по-социален от който и да е бюджет на управляващите през последните 10 години. Категорично има нужда от увеличаване на плащанията от бюджета. Ако нямаше такива, голяма част от българския бизнес, който не фалира в началната фаза на кризата, щеше да фалира. Има нужда и от увеличаване на заплатите и обезщетенията за работещите. Така че ако оставим на пазара да решава, то тогава нито ще имаме хора , нито ще имаме икономика в тази държава. Тук е подходящо да напомня една реплика на покойната, за съжаление, проф. Христина Вучева, която казваше: "Бюджетът винаги и навсякъде е социален. Той трябва да бъде такъв, защото така се гарантира нормален живот на цялото общество".  
- Как ще коментирате искането на служителите на МВР за увеличаване на заплатите с 30%. Смятате ли желанието им за обективно?
- Не мога да коментирам с колко точно трябва да се вдигнат заплатите на служителите на МВР, защото не зная какви са те в момента. Не може обаче да оставим хората, които трябва да се грижат за сигурността на българските граждани, с ниски заплати и без униформи. Не знам на колко от Вашите читатели се е налагало да влизат в районни полицейски управления, но там си броят дори листата за принтера. Това е среда, в която просто не може да се работи. Със сигурност всички публични системи имат нужда от увеличаване и на капиталовите разходи, и на разходите за заплати. По отношение на конфликта, който се получи впоследствие и за това, че бяха внесени промени в законопроекта за бюджета на България за следващата година, с които пък беше обяснено, че няма да има детски надбавки за всички деца, защото тези пари щели да отидат за полицаи и лекари, ние от КТ "Подкрепа" категорично подкрепяме възмущението на синдиката на служителите на МВР. Не може управляващите да обясняват, че няма да дадат на едни, за да се даде на други. Това се случва само и единствено, защото българското правителство години наред отказва да нормализира данъчната система, за да може да има средства, с които да прави задължителните плащания за функциониране на държавата.
- Смятате ли, че е политическа игра и провокация намерението на властта да се откаже от първоначалната си идея за детски надбавки за всички, за да има средства за повишаване на доходите на служителите на МВР?
- Детските надбавки не трябва изобщо да се разглеждат като социална помощ, а като демографска мярка и това в България беше така до 2001-2002г., когато правителството на НДСВ наложи доходен критерий. Този доходен критерий беше предложен и наложен от международните финансови институции, от които България към онзи момент получаваше заеми. Тези заеми сме ги изплатили отдавна, но пораженията, които нанесоха, или т. нар. "реформи" от Световната банка и Международния валутен фонд, продължават да действат. Това щеше да бъде една крачка към нормализиране на социалноосигурителната система в страната и на демографските мерки, за да може да започне възстановяване след унищожаването на цивилизационния код на България от тези "реформи". От КТ "Подкрепа" много пъти сме предлагали да има универсални детски добавки и позицията, изразена през тези предложения на управляващите, е абсолютно недопустима. Публикувахме отворено писмо в подкрепа на исканията на служителите на МВР. Те поискаха извинение от вносителите на поправката, защото тя доведе до настройване на обществото срещу полицаите, лекарите и медицинските сестри, и то точно в този момент, в който ние разчитаме изключително много на тяхната помощ.
- Компрометира ли скандалът "Хелп Карма" дарителството в България и какво трябва да се направи, за да се предотвратят други подобни случаи?
- Първо, не трябва да ни се налага да събираме спешно средства за болни деца и възрастни. Това означава да се стабилизира българската здравна система и болниците наистина да спрат да бъдат търговски дружества. Ако говорим отново за минимизиране на дефектите на настоящата система, а не за реална промяна, то следва хората да дават пари там, където са сигурни, че те няма да бъдат похарчени, меко казано, неразумно. Когато обаче това се случва в частни структури, никога няма да има 100% гаранция. Тук ми се иска да направя едно сравнение - разходите за администриране на такива средства в публичните институции - НОИ, НЗОК и т.н., са около 3%, това е и границата в НОИ. Осветените разчети на "ХелпКарма" показаха, че там тези разходи са над 10%. Очевидно е, че съществуването и функционирането на частни, непрозрачни структури в такива ключови сектори, водят само до източване на средствата за спасяване на деца и възрастни. Очевидно е, че държавните институции са много по-ефективни, но е напълно разбираем стремежът на всеки един човек да спаси близките си през алтернативни варианти, когато управляващите не са създали достатъчно предпоставки и условия да не си принуден да търсиш тези алтернативи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай