Физически и психически тормоз в дом за деца /ОБНОВЕНА/

Физически и психически тормоз в дом за деца  /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

"Господари на ефира" излъчиха нови шокиращи кадри с физически и психически тормоз над деца, лишени от родителска грижа.

Видеото е заснето в Център за настаняване на деца от семеен тип в Борован.

Жената, която се вижда на кадрите, в момента временно изпълнява длъжността управител на центъра.

Тя призна, че си е "изпуснала нервите", но подчерта, че това е единичен случай и съжалява за случилото се.

По случая вече е образувана проверка. Пред NOVA говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че за изтезаване и за причиняване на лека телесна повреда на малолетни лица, наказанието е до 3 години лишаване от свобода.

"Може би трябва да се помисли и на законодателно ниво дали да не се увеличи размерът на наказанието – превантивно, за да се препятстват подобни прояви. За българската прокуратурата децата са деца и трябва да се погрижим за тях", коментира тя.

„Прокуратурата ще се самосезира, ако клипът съдържа в себе си данни за извършено престъпление. Прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон, но прокуратурата е орган, който се включва след извършване на престъпление. Ще се опитаме чисто превантивно да проведем кампании, за да се предотвратят подобни прояви, но основната функция на прокуратурата е да разследва престъпления. Има ли извършено престъпление – ще разследваме и ще предадем виновните на съд", заяви Румяна Арнаудова.

По-късно Районна прокуратура - Бяла Слатина се самосезира по повод репортажа. Разпоредена е незабавна проверка на компетентните органи – Инспекторат към Агенция за социално подпомагане – София, ТД „Социално подпомагане" – Бяла Слатина и ОДМВР – Враца. Възложено им е да изяснят фактите и обстоятелствата, с оглед преценка наличието на данни за извършено престъпление от общ характер по смисъла на НК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай