Филмът "Памет" бе прожектиран за първи път в Кърджали

Осъществяването на проекта е благодарение на подкрепата на евродепутата от ДПС Илхан Кючюк

Филмът "Памет" бе прожектиран за първи път в Кърджали | StandartNews.com

Документалният филм „Памет“ бе за първи път показан в Кърджали. Лентата е заснета от режисьора Кенан Ерер, който живее в Брюксел и е осъществена благодарение на подкрепата и помощта на евродепутата от ДПС Илхан Кючюк.

В 30-минутната лента зрителите изживяха емоционални моменти, свързани със съпротивата срещу насилствената смяна на имената на турското население у нас в т. нар. „възродителен процес“ през 1984 година.

Процесът по заснемане е извършен през август 2021 г., като в него участват свидетели и потърпевши на събитията от престъпните действия на тоталитарния режим.

Домакин на събитието бе евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, а специални гости на премиерата бяха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис, зам.-председателят на ДПС и народен представител Ахмед Ахмедов, евродепутатът от ДПС Атидже Алиева Вели, консулът на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди областното ръководство на ДПС, председателят на ВМС Ведат Сабри, много членове и симпатизанти на партията и представители на Младежко ДПС от цялата страна.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ припомни събитията преди 1984 г., през 60-те и 70-те години и каза: „Бяхме разединени и затова се случи всичко това”.

Когато тези грозни събития се случваха в Западните Родопи, на изток казваха: Те там са други. Когато дойде време на Източните Родопи, Делиорманът казваше: Те там са други. След като се случиха тези грозни събития, ние се обединихме и разбрахме, че сме едно. Обединихме се с болката си, подчерта Карадайъ. Той припомни, че и по време на мирните протести също имаше жертви.

За да защитим правата и свободите си, демокрацията и държавността, ние трябва да сме силни. И ще бъдем силни, категоричен бе лидерът на ДПС.

Прожекцията на „Памет” бе включена в декемврийските мероприятия в област Кърджали за 2021 година, организирани от Областния съвет на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай