Дотук беше. Фейсбук ни налага строги мерки

Обяви нови регулации в България и Унгария

Дотук беше. Фейсбук ни налага строги мерки | StandartNews.com

Facebook обяви нови регулации в България и Унгария. Екип ще проверява публикации в социалната мрежа за невярна или подвеждаща информация.

„Щастливи сме да стартираме нашата програма за проверка на съдържанието в България с AFP.

Борбата с фалшивите новини е отговорност, която приемаме сериозно, затова непрекъснато работим в посока на това да ограничим разпространението на неверни новини на нашата платформа. AFP е ключов партньор на Facebook по отношение на проверката на съдържанието с журналисти от целия свят, участващи в процеса.

Очакваме с нетърпение да продължим партньорството си с тях, разширявайки програмата и в България“ – Якоб Туровски, ръководител на отдел „Обществени политики“ във Facebook за Полша, Прибалтика, Румъния и България.

Към момента Facebook си партнира с над 80 проверители на факти на над 60 езика в световен мащаб и инвестира в нови начини за допълнителна подкрепа в това направление.

Двама журналисти - по един от двете държави, се включват в европейския екип на Facebook, който следи съдържанието на мрежата. Целта е да се ограничи разпространението на:

Публикации, подстрекаващи към насилие в реалния свят;Манипулирани снимки и видеа, представящи неверни събития и твърдения;Конспирации, подстрекаващи към насилие;Потискане на правата на гласоподаватели;Информация, която нарушава правилата на Facebook;Неверни твърдения, свързани с COVID-19 и ваксините срещу коронавируса;

Публикации с подобно съдържание ще бъдат маркирани или премахвани, а дейността на профилите, разпространяващи такива, може да бъде ограничена. Това включва както реклами, така и потребители, които разпространяват „спам” съдържание, както и т. нар. „кликбейт” заглавия - публикации, които целят генерирането на приходи чрез кликове.

Ограничава се и разпространението на страници и домейни, които многократно споделят фалшиви новини, като се премахва и опцията им за реклама. Маркирайки дадено съдържание като фалшиво, Facebook предупреждава хората, които го виждат или се опитват да го споделят, че информацията в него е невярна. Проверителите на факти не премахват акаунти или страници от Facebook.

Когато проверителите на факти оценят дадена история като невярна, Facebook я показва по-надолу във фийда на потребителите, като по този начин значително намалява нейното разпространение. .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай