Фандъкова: София плаща обяда на държавата

Тя настоява средствата за София, предвидени в разговори с Европейската комисия, да не бъдат намаляван

Фандъкова: София плаща обяда на държавата | StandartNews.com

"София плаща обяда на държавата. София осигурява голяма част от обяда на цялата държава от данъците, които софиянци плащат." Това коментира кметът на София Йорданка Фандъкова пред bTV.

Тя настоява средствата за София, предвидени и защитени в предварителните разговори с Европейската комисия, да не бъдат намалявани.

Фандъкова увери, че проектите напълно отговарят на критериите. „Проектът не метрото не само отговаря на всички изисквания за плана, а е и изключително високо оценен от Европейската комисия“, изтъкна Фандъкова.

Тя не приема аргументите на служебното правителство за това, че ЕК имала нещо против проектът за метрото да бъде включен в плана за възстановяване и развитие. В 5 от 12-те плана, които ЕК е одобрила, има проекти за метро. С кое София е по-различна от Лисабон - може би заради това, че там защитават проектите на града си, посочи тя.

За Фандъкова е много важно да се използват съществуващите механизми, за да продължи развитието на града. Регионите трябва да се развиват. Кметицата се противопостави на "една голяма манипулация" - за това, че ЕК разглеждала плана за възстановяване и устойчивост като кохезионна политика. Планът има за цел възстановяване от ковид кризата и гарантиране на устойчиво развитие, обясни кметът.

Според нея всички аргументи, които били изтъкнати, за да се намалят средствата за столицата са абсолютно неверни. Тя не може да каже какви са мотивите на вицепремиера Атанас Пеканов, но предупреди, че той трябва да бъде ясно, че "това не е атака срещу мен, а е атака срещу софиянци".

„Столична община получава само местните данъци, а данъците от труда на хората 100% отиват в държавата. Не случайно рейтингът на София е възможно най-високият за страната“, отбеляза Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай