Фандъкова представи бюджет от над 1,5 милиарда лева

Основен приоритет ще е екологията, а най-много пари ще отидат за транспорт

Фандъкова представи бюджет от над 1,5 милиарда лева | StandartNews.com

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи проектобюджета на Столична община за 2019 г. Той е за над 1,5 млрд. лева.

И през новата година се запазват основните приоритети на общината, а именно транспорт и транспортната инфраструктура, образование, енергийна ефективност и екологията.

Бюджетът на София за настоящата година бе почти 1,5 млрд. лв. Сумата за догодина ще е по-голяма, като най-много средства ще отидат за софийското метро, за ремонта на улици и булеварди и за изграждането на нови улици. Общо за транспорт и транспортна
инфраструктура общината залага 550 млн. лева.

„Не залагаме увеличение на данъците, извън промените, направени вече от законите в Народното събрание. Ще предложим на Общинския съвет да приеме минималните прагове и за автомобилите, и за курортните жилища“, обяви Фандъкова.

По думите ѝ значително растат приходите от собствени средства на общината през последните години. Обясни и откъде очаква за какво точно ще се харчат парите от новия бюджет.

„Заложената капиталова програма на Столична община е 551 млн. лв., от които 58% са средства, които осигурихме от европейските програми – 324 млн. лв. Последователно в последните години реализираме основни приоритети, като на първо място е екологията – подобряване чистотата на въздуха и чистотата в града. Догодина предстои да пуснем и третата линия на метрото, като това е най-големият проект на Общината догодина. 133 млн. лв. е инвестицията в новите автобуси и трамваи. Общо за транспорт и транспортна инфраструктура залагаме 550 млн. лв., от които 51,3 млн. лв. са за изграждане на основни улици и булеварди, като включваме 15 по-големи обекта, сред които бул. „Монтевидео“, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ и др. 38 млн. лв. са заложени за ремонт и поддръжка на територията на цялата община, а 4,5 млн. лв. ще бъдат инвестициите за изграждане на улично осветление.

За втория и третия лъч на метрото ще бъдат дадени 307 млн. лв. С близо 33 млн. лв. закупуваме 13 нови трамвая, а заедно със „Столичен автотранспорт“ инвестираме около 100 млн. лв. за нови автобуси. Над 250 млн. лв. отделяме за почистване на междублокови пространства, а над 21 млн. лв. за поддръжка на зелени площи. Близо 18 млн. лв. ще бъдат дадени и за рекултивацията на старите депа. 400 хил. лв. отделяме и за закупуване на мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха. Около 18 млн. лв. инвестираме в реконструкция на паркове – Западен парк, Южен парк, Северен парк, Борисова градина и др. Над 600 хил. лв. ще бъдат дадени и за Зоологическата градина”, отчете Фандъкова.

А за образование са отделени 68 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай