Фандъкова: София е готова да посрещне зимата

Няма фирма, която не сме санкционирали, глобите са над 2 млн. лева, каза кметицата

Фандъкова: София е готова да посрещне зимата  | StandartNews.com

София е готова да посрещне зимния сезон и първите снеговалежи. Колегите от столичния инспекторат направиха сериозни проверки и установиха, че фирмите имат нужната техника и соли. София е разделена на седем зони. Налице на 237 снегорина, 37 челни товарачи и 34 малки роторни снегорини и работници, които могат да ги обслужват. Това съобщи кметицата на София Йорданка Фандъкова. 

Тя съобщи още, че за една непочистена спирка глобата е 2000 лева, а за непочистени 5% услугата не се заплаща. И увери, че фирмите имат и малки снегорини, с които да почистват и малките улички. А ако не изпълняват задълженията си, подлежат на сериозни санкции. По новите договори машините са със стандарт Евро 6.

Столичният кмет обърна внимание и на състоянието на градския транспорт. „Предвиждаме да продължим с инвестиции в градския транспорт. Най-големият проект е метрото. От дълго време има процедура за концесия за всички спирки. Имам уверението, че общинският съвет ще се заеме с тази процедура." Продължава замяната на 30-годишните с нови. Успяхме да намалим старите с 50% и средната възраст вече е 9 години. Готвим се да закупим 120 нови автомобили, каза Фандъкова.
За замяната на сегашните перфоратори с електронно таксуване Фандъкова коментира: „Това са тежки процедури, със сериозни средства. Трябва да се обмислят внимателно. Процедурата беше обжалвана, но вече излезе от съдебна фаза и отново е възстановена. Надявам се да приключи в нужните срокове." 

„На практика няма фирма, която не е санкционирана, тъй като много се работи, но ние сме безкомпромисни. Санкциите в последните години са над 2 милиона лева. Ние пускаме обекта веднага, когато е завършен, за да не създаваме проблеми на гражданите. На 20 ноември се надяваме да пуснем последната отсечка от асфалтирането на бул. „Дондуков", каза още пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай