Европа се нуждае от оптимизъм

Европа се нуждае от оптимизъм | StandartNews.com

Ролф Норас е бил директор на културата и стратегически директор на Ставангер - Европейска столица на културата 2008. Той е и автор на книгата „Какво бихте направили по различен начин, ако знаехте това, което знаете сега?", разкриваща истории и опита на 12 бивши Европейски столици на културата. В следващите редове може да прочетете неговото мнение за антологията "България и Румъния – 10 години в Европейския съюз".

* * * * * * *

На първо място, благодаря за книгата, посветена на десетата годишнина от приемането на България и Румъния в Европейския съюз. За мен тя беше интересно и поучително четиво, което ми достави голямо удоволствие.
Считам за особено важно, че е направен избор за съвместна презентация на опита на две страни с членството в ЕС като цяло, както и на опита на две бъдещи Европейски столици на културата от същите държави в частност. Мотивацията и причините за това са добре представени в предговора от художествения директор на „Пловдив 2019", Светлана Куюмджиева, и от генералния директор на „Тимишоара 2021", Симона Нойман.

Фактът, че Пловдив и Тимишоара считат, че имат важен принос към европейските ценности, е от изключително значение. Като Европейски столици на културата те могат да създадат нов тип диалог и отношение, така че да преоткрият Европа в по-широк контекст.

Географски двата града се намират относително близо един до друг, разстоянието между тях е около 650 км. Въпреки че имат и различия, в много отношения те си приличат. Това е особено интересно, защото опитът от предишните Европейски столици на културата показва, че има много по-голям потенциал за успешно споделяне между градовете,

когато те имат обща идентичност, стремежи, цел и визия

Това, което прави книгата наистина интересна, е нейната художествена перспектива. Да се даде възможност на десет автори от всяка страна да споделят своите художествени възгледи за напредъка и промяната, като се фокусират върху десет различни области на културата, е просто блестяща идея.

Наред с други неща, книгата подкрепя изводите, направени в моето проучване на дванадесет бивши Европейски столици на културата, които бяха включени в книгата „Какво бихте направили по различен начин, ако знаехте това, което знаете сега?". Моето изследване показа, че

в цяла Европа липсват познания за другите европейски страни

Този недостиг на познания е особено осезаем по оста изток-запад, като западноевропейците са много слабо запознати със страните от Източна Европа.

Разбира се, десет години са твърде кратък период, за да могат да бъдат оценени всички последици от интеграцията в ЕС. Естествено следва да се запитаме дали страните от Източна Европа в ЕС, като България и Румъния, са повлияли на отношението и на по-доброто разбиране сред другите европейски страни, или почти нищо не се е променило. Важно е да се отсее това, което е следствие от приемането в ЕС, от това, което така или иначе би се случило. В този контекст представата за България и Румъния в Европа и, съответно, представата за Европа в България и Румъния са интересни измерения.

Самият аз съм добър за пример липса на познания за източноевропейското изкуство и култура. Разбира се, запознат съм с Кристиан Мунджиу и невероятния му филм „4 месеца, 3 седмици и 2 дни", който допринесе много за румънското филмово изкуство в Западна Европа. Не е трудно да се повярва, че съчетано с такива филми, присъединяването на Румъния към ЕС доведе до това,

румънските филми да спечелят много награди на международни фестивали

през последните десет години.

Освен това, съм запознат с няколко български автори, като Алек Попов, Димитър Динев, Кирил Кадийски и Георги Господинов. Във всеки случай обаче познанието за българското и румънското изкуство и култура все още се характеризира с липса на обща представа за тях.

Ролята на културата и диалога няма граници. Ето защо е също толкова интересно и важно, че някои от авторите се занимават с едно конкретно виждане, с нещо, което се възприема като криза в съвременна Европа. Това, че миграцията е извън контрол. Бежанците имат своите мечти за европейски рай. А в някои страни има силен национализъм.

Има причини да се смята, че влиянието на тази криза ще продължи известно време, и е особено неясно какво ще бъде нейното въздействие върху артистичния и културния сектор.

Европа се нуждае от оптимизъм в глобален контекст. Изкуството и културата имат значително въздействие върху развитието и могат да предложат стратегии, които да положат основите на програма за обновен подход към ценностите, развитието на знанието, сътрудничеството и политиката.

Не можем да предвидим бъдещето. Но чрез изкуството и културата, отвореността и добрите ценности можем да бъдем важна част от живота на хората и по този начин да повишим качеството им на живот.

От тази гледна точка книгата „България и Румъния – 10 години в Европейския съюз" е голям принос.

Ставангер, 21 февруари 2018 г.

* * * * * *

Книгата събра 20 авторски
текста и над 150 фотоса

В края на годишнината от отбелязването на влизането на България и Румъния в Европейския съюз фондация „ Пловдив 2019" заедно с колегите си от „Тимишоара 2021"- Европейски столици на културата обединиха усилията си и създадоха антологията „България и Румъния – 10 години в Европейския съюз".
Много или малко са 10 години, осъзнали ли сме се като европейци за този период и какво означава всъщност това в динамичния геополитически пейзаж днес?
Тези са едни от въпросите, на които дават пресечна точка в изданието организаторите от двете Европейски столици на културата.
20 авторски текста в 10 културни теми и над 150 архивни фотографии представят културните процеси, протичащи в двете държави – членки след включването им в голямото европейско семейство през 2007 година, запечатани в 300 страници на три езика.
В архитектурата, дизайна, визуалните изкуства, редом с киното, театъра, литературата, фотографията, книгоиздаването и медиите ще открием имената на авторите Явор Гърдев, Георги Лозанов, Светлозар Желев, Владимир Зарев, Геновева Димитрова, Лъчезар Бояджиев, Анета Василева, Лидия Манолова, Лиляна Караджова, Георги Лозанов. Редактор на изданието е Димитър Стоянович.
Разпространението на изданието е безплатно и то може да бъде намерено както в библиотеките, така и във всички градски пространства за култура и международните културни институти в Пловдив и София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай