Ето окончателните детски помощи

Текстовете са записани в Бюджет 2021

Ето окончателните детски помощи | StandartNews.com

По 40 лева месечна помощ за отглеждане на дете ще получават семействата с доход до 410 лева на човек, реши окончателно парламентът.

Текстовете са записани в Бюджет 2021. Родителите ще имат право и на данъчно облекчение.

При най-нискодоходните семейства с две деца, помощта ще бъде 90 лева, за три - 135 лева и за четири - 145 лева.

Ако доходът на човек от семейството е 410 и 510 лева, помощта ще е 80 % от сумата на месечните добавки на най-нискодоходните семейства.

Родителите ще имат право и на приспадане на данъчната основа, с което за едно дете в домакинство ще остане доход от 450 лева, за две деца - 900 лева, а за три - 1 350 лева.

За сравнение - и в момента има възможност за намаляване на данъци, но практически в семейство остава по 20 лева за дете.

Депутатите одобриха още еднократна помощ от 120 лева за най-бедните възрастни хора.

Партийните субсидии ще бъдат осем лева на спечелен глас.

Повече от шест часа в пленарната зала продължиха дебатите по окончателните параметри на бюджета за следващата година. В него депутатите заложиха дефицит от повече от 5 милиарда 480 милиона лева.

Повече пари спрямо тазгодишната финансова рамка има за министерствата на труда и социалната политика, образованието и здравеопазването.

Въпреки подкрепата на председателя на парламента Цвета Караянчева, пленарната зала отхвърли искането на БСП за осигуряване на 3 милиона лева за изграждането на защитени жилища за жени, жертви на домашно насилие.

Промените трябваше да бъдат направени в бюджета на социалното министерство, а вносителят им Дора Янкова защити тезата си така:

"Чухте случая в Сандански тази седмица. Ако действително е вярно, че жената е получавала насилие, къде е могла да отиде?".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай