Ето как баба ти правеше супа топчета

Класическа рецепта за студените дни

Ето как баба ти правеше супа топчета | StandartNews.com

ЗА ТОПЧЕТАТА

телешка кайма - 400 гр

сол - на вкус черен пипер - 1 ч.л.

червен пипер - 1 ч.л.

чубрица - 1 ч.л.

ЗА БУЛЬОНА

лук - 1 малка глава стар

моркови - 2 бр.

ориз - 1/4 ч.ч.

сол - на вкус

черен пипер - на вкус

чубрица - 1 ч.л.

магданоз - 1 връзка

зелени чушки - 1/2 бр.

олио - 20 мл

ЗА ЗАСТРОЙКАТА

жълтъци - 3 бр.

кисело мляко - 1 кофичка

Начин на приготвяне:

Каймата се слага в купа и към нея се слагат подправките. Омесва се хубаво и от нея се правят малки топчета. При мен излязоха около 50 малки топчета. Подреждат се в чиния или поднос, завиват се със стреч фолио и се прибират в хладилника.

Лукът и морковите се обелват, като морковите се настъргват, а лукът се реже на ситно. Зелената чушка се почиства от семките и се реже на дребни кубчета. В дълбока тенджера се сгорещява олиото и в него се запържват зеленчуците до пълното им омекване. След това се заливат с 1 ч.ч. вода и се оставят под капак, да се задушат. След което се добавя още вода до половината на тенджерата и се оставя да заври.

Когато заври, се добавят топчетата от телешка кайма. Супата се овкусява с подправките и се оставя да къкри под капак на тих огън. Десет минути преди да дръпнете супата от котлона, сложете ориза и гответе, докато се свари. Нарежете магданоза на ситно и го добавете към супата. След като супата топчета е готова, я оставете да изстине леко, преди да я застроите.

През това време си пригответе застройката, като отделите белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте жълтъците с щипка сол и добавете киселото мляко. След като супата вече е изстинала, вземайте от бульона и при непрекъснато бъркане, темперирайте жълтъците и млякото. След това постепенно добавете готовата застройка към супата, като бъркате непрекъснато, за да избегнете пресичането. Супата е готова. Поднесете с клонки магданоз.

В студените дни супа топчета с телешка кайма е идеалната топла и засищаща супа. Да ви е сладко!

/Actualno.com/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай