Експерт попари пенсионерите. Какво ще се случва с ковид добавката?

Хората останаха с впечатлението, че им се увеличават пенсиите, а това не беше така

Експерт попари пенсионерите. Какво ще се случва с ковид добавката? | StandartNews.com

Пенсиите са станали проблемни заради непрофесионалното смесване на две системи. Пенсията е социално осигуряване, а ковид  добавката е социално подпомагане, заяви пред Нова телевизия бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

"Това са две съвършено различни системи. Така, когато беше дадена тази добавка на пенсионерите, само заради статута им на такива, хората останаха с впечатлението, че им се увеличават пенсиите. А това не беше така”, обясни Нейков.

По думите му проблемът ще се задълбочи. „Когато добавката отпадне в средата на годината, тогава хората ще заплачат отново, че им е намалена пенсията. Което реално не е така. Проблемът ще се задълбочи. Трябва да се направи нещо. Давам си сметка, че това е тежко управленско решение, но трябва да се каже на хората: „Спираме универсалната добавка. Ще даваме помощ - ако трябва повече от тези 60 лева, на нуждаещите се. Тази добавка трябва да спре възможно най-скоро. Колкото по-дълго един човек я получава, толкова повече свиква с нея”, подчерта Иван Нейков.

„Реално хората не са получили по-ниска пенсия. Разминаването се получава от намаляването на ковид добавката. Друг е въпросът, че не беше особено справедливо и тези с ниска пенсия, и тези с най-високата да получават еднаква универсална добавка. Това не беше социално справедливо към нуждаещите се”, категоричен бе експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай